Bygde badeland til 1 milliard kroner – nå lekker det

Seks uker før åpningen av Tromsøbadet lekker det 50.000 liter vann pr. døgn fra det største bassenget. I tillegg har anlegget blitt dyrere enn planlagt, med en prislapp på nesten én milliard kroner.

Tromsøbadet

Nå blir bassenget i det nye badeanlegget tømt for å finne ut av hvorfor vannet forsvinner. Hvis ikke lekkasjen stoppes vil det være tømt innen 90 dager.

Foto: ØRJAN HANSEN / NRK

Over hele landet står kommunale svømmebasseng for forfall. Eksperter roper varsko om ungdoms svømmeferdigheter.

I Tromsø tok kommunen dette på alvor. De investerte stort i et nytt anlegg som skulle gi badeglede til frosne nordboere. Samtidig som mindre anlegg ble lagt ned for å kompensere for det nye.

Øystein Dale

– Vi jobber på spreng for å finne ut av hvor det lekker fra, men det går tregt, sier seksjonsleder for utbygging i Tromsø kommune, Øystein Dale til NRK.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Men nå viser det seg at bassenget lekker, noen få uker før åpningen. Og ingen vet hvor det kommer fra eller hvor vannet tar veien.

– Vi jobber på spreng for å finne ut hvor det lekker fra, men det går tregt, sier seksjonsleder for utbygging i Tromsø kommune, Øystein Dale til NRK.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Bassenget kan romme 4.5 millioner liter vann og hvis ikke lekkasjen fikses vil bassenget være tomt om 90 dager, opplyser Dale.

Ble en halv milliard dyrere

Tromsøbadet har vært et prestisjeprosjekt for Tromsø kommune. Så langt har det blitt brukt nesten en milliard kroner på anlegget. Opprinnelig var prislappen rundt 500 millioner kroner.

Tromsøbadet er ikke det første prestisjeprosjektet fra det offentlige Tromsø som går over stokk og stein. Den nye havneterminalen i byen ble bygget slik at folk skadet seg til blods. Prislapp: En halv milliard kroner.

I resten av landet er det flere tilsvarende saker:

Tromsøbadet

Tromsøbadet har vært et prestisjeprosjekt som har kostet nesten en milliard kroner.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Granskes av et kontrollutvalg

Hovedbassenget er Norges nordligste, og et av landets aller største konkurransebasseng. Nå er det usikkert om det kan brukes til åpningen i august.

Siv

Daglig leder i Tromsøbadet, Siv-Hege Helsing Schrøen sier de vil åpne uansett, men med begrensninger på besøkende og åpningstider.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Vi rigger oss til å åpne anlegget 24. august. Med eller uten 50-metersbassenget, sier daglig leder i Tromsøbadet, Siv-Hege Helsing Schrøen til NRK.

Hun sier likevel det vil bli lagt begrensninger på hvor mange mennesker som kan bruke anlegget så lenge det største bassenget ikke er i drift. I tillegg til 50-metersbassenget er det også spa og andre velferdsfasiliteter på anlegget.

– Det er ikke mulig å ta alle de som skulle være i 50-metersbassenget oppi de øvrige bassengflatene. Uten et 50-metersbasseng må vi redusere litt på tilbudet i forhold til både antall personer og åpningstider, sier hun.

Nå skal kontrollutvalget i ishavsbyen undersøke hele prosjektet for å finne ut av hvordan et prosjekt som sprakk med flere hundre millioner fortsatt ikke holder stand.

Tromsøbadet

Tromsøbadet har også et deilig oppvarmet basseng på utsiden. Det vil være klart til bruk til åpningen i august.

Foto: Ørjan Hansen / NRK