Hopp til innhold

Brukte 30 millioner på nytt vannverk – nå må de pumpe ut vann med brannbilen

Lite nedbør og bitende kulde har ført til at elva som forsyner Lavangen kommune med vann nå er bunnfrossen. Kommunen er redd for at dette kan vare i flere måneder.

Vannverk i Lavangen kommune

Mannskaper fra kommunen og Lavangen Maskin har jobbet iherdig for å for å få vann ut til innbyggerne i Lavangen kommune.

Foto: Hege Beate Myrseth Rollmoen

I 2020 investerte Lavangen kommune 30 millioner kroner i et nytt vannverk som egentlig skulle sørge for en sikker vannforsyning. Dette var etter nøye planlegging da elva skulle være en trygg kilde. Derfor var overraskelsen stor da elva nå er bunnfrosset.

– Jeg har aldri opplevd at elva noen gang har vært fryst. Vi ble forbauset da vi fikk beskjeden om at det var tilfelle, sier ordfører i Lavangen kommune, Hege B. Myrseth Rollmoen (Ap).

Det har vært en hard tid for kommunen den siste uken. Flere jobber fortsatt med å reparere skadene etter ekstremværet «Frank», og nå har nesten 700 av litt over 1000 innbyggere nødvann i kranene.

– Vi måtte stenge av vannverket da vannstanden var så lav. Vi ville unngå at det frøs helt, sier kommunedirektør i Lavangen kommune, Erling Hanssen.

Mandag etablerte kommunen en nødløsning. Med en brannbil klarte de å pumpe ut vann fra en annen elv, Sandneselva, som gikk videre til en kum og ut til innbyggerne. Som nå har kokepåbud.

– Denne er stengt på natten, men mannskapet er ute igjen klokka seks for å sørge for at innbyggerne har vann til morgenstellet, ifølge Hanssen.

Vannverk i Lavangen kommune

Det jobbes nå med å få til en mer permanent reserveløsning.

Foto: Hege Beate Myrseth Rollmoen

Kommunen jobber nå med å få på plass en elektrisk pumpe. Den er basert på at de legger varmekabler rundt slagene, som henter vann fra elva og inn i kummen. Med den elektriske pumpa trenger de kun å ha tilsyn noen ganger i døgnet.

– Dette vil ikke kreve oppfølging hele tiden, slik som nå har vi alltid to menn ute og passer på at pumpa ikke fryser, sier Hanssen.

Kan vare i flere måneder

Det er usikkert hvor lenge de må bruke nødløsningen, da det er meldt bitende kulde utover uka.

– I verste fall kan dette vare i mange måneder fremover, sier Hanssen.

Kommunedirektøren sier at dette var en ekstremt uventa situasjon, etter at kommunen har brukt flere år på å finne en vannkilde som hadde tilstrekkelig vannkvalitet og som kunne stoles på.

– Vi lurer derfor på om noe av vannet ledes ut av elva i stedet for ned i vannverket. Det vet vi ikke, men det er noe vi skal undersøke i tiden fremover, sier Hanssen.

– Jeg skjønner at folk blir frustrerte når dette skjer, men jeg syns de er tålmodige og forståelsesfulle, sier ordfører Rollmoen.

Ordfører Hege Beate Rollmoen og kommunedirektør Erling Hanssen i Lavangen kommune

Ordfører Hege Beate Rollmoen og kommunedirektør Erling Hanssen i Lavangen kommune frykter dette kan vare i flere måneder.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Beundrer jobben de gjør

Ordføreren vil også berømme mannskapet som har stått på for å få i stand reserveløsningen.

– Jeg beundrer den jobben de gjør. Det er bitende kaldt der, så vi kom med litt kaffe og sjokolade til de.

Også kommunedirektøren hyller mannskapet som har vært ute og jobbet der den siste tiden.

– Her er det på sin plass å rose alle. Brannvesenet slapp det de hadde i hendene og gjør det de kan for å bistå. Folk i kommunen, som egentlig har andre arbeidsoppgaver, har også gjort det de kan for å hjelpe til, sier Hanssen.

Vannverk i Lavangen kommune

Kommunedirektør i Lavangen kommune, Erling Hanssen, roser mannskapet som har jobbet på

Foto: Hege Beate Myrseth Rollmoen