Hopp til innhold

Bruker vennskap og fred i håp om å forhindre terror

På en fredsleir for ungdom i Kaiskuru snakker ungdommer fra hele verden i dag om terroren som rammet Norge for fem år siden. Noen av deltagerne er bedre kjent med terror enn de fleste, og føler seg aldri helt trygg, selv ikke i lille Alta.

Jenter

CISV er en fredsorganisasjon som har som mål å lære ungdommer om andre kulturer og religioner. Håpet er å skape en fredeligere fremtid, med blant annet disse jentene som ambassadører.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

De er unge, og de er fremtiden. Fra ti land er de samlet på en fredsleir i Alta, i regi av organisasjonen Children International Summer Villages (CISV).

Landet de besøker ble på denne dagen rammet av terror, for bare fem år siden.

– Det er grusomt. Målet vårt her er å jobbe mot at noe slikt aldri skal skje igjen. Ved å utdanne oss selv, og å delta i disse aktivitetene, tror jeg vi kan jobbe mot å skape noe bedre, sier 15 år gamle Payton Klein fra USA

Klein

Payton Klein er fra USA. Hun sier at terrorangrepet som rammet Norge for 5 år siden var grufullt, men hun tror likevel det kan bli fred en dag.

Foto: Andrea Lindquist / NRK

Tror fortsatt på verdensfred

5 år etter terrorangrepet i Norge tror hun fortsatt på verdensfred.

– Utdanning og det å ikke være redd for å snakke om det som har skjedd er den beste løsningen.

På leiren velger de å snakke om at det finnes godt i alle mennesker og i alle land.

– Vi må snakke om hva vi kan gjøre for å unngå det, ikke dvele ved hvorfor det skjedde, sier Payton Klein.

CISV

Nære bånd knyttes mellom ungdommene som deltar på leirene.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Noen er redde

– Vi lærer om andre religioner, om vennskap. Dette er en fredsorganisasjon, det er viktig for oss å vite at vi har det godt sammen selv om vi ikke er fra samme land, sier Clement Buch Hansen fra Stavanger.

Leker, sanger, og diskusjon fyller dagene til de 53 ungdommene, som har vært uten mobiltelefon og tilgang til sosiale medier i tre uker. Terrorangrepet som kostet 77 personer livet, og som rystet så mange, føles kanskje fjernt for mange av ungdommene.

Men for enkelte ligger frykten som rammet hele Norge noe nærmere.

CISV

Morten Fossmellem er en av 4 stabsmedlemmer på fredsleiren i Alta.

Foto: Andrea Lindquist / NRK

Morten Fossmellem er en av 4 stabsmedlemmer på fredsleiren i Alta. Han har inntrykk av at de fleste føler seg trygge i Norge, men ser også ungdommer som ikke gjør det.

– Vi har en delegasjon som er her som kommer fra et land som opplever uro og terror og som frykter for livene sine daglig. De er veldig opptatt av sikkerheten rundt opplegget vi har her, sier han.

– For oss som bor i Norge så virker det kanskje rart, men for dem som lever med det så ser vi at det er noe de ofte tenker på. Selv her i stille og fredelige Alta, langt mot nord, så føler de seg ikke trygge før de har fått bekreftelse på at vi har gjort de tiltakene som skal til for at det ikke skal skje noe, sier Fossmellem.

Ungdommer fra 40 land samlet på fredsleir i regi av organisasjonen CISV i Alta. De jobber for at det skal bli mer fred i verden.