Hopp til innhold

Bruker sjakk-OL til sitt eget spill

Mens sjakk-OL i Tromsø først og fremst handler om sjakk, foregår det en maktkamp mellom kandidatene som ønsker å bli president i det internasjonale sjakkforbundet.

Den russiske opposisjonspolitikeren og kandidat til president i det internasjonale sjakkforbundet, Garry Kasparov, preger OL-byen Tromsø. Det pågår en maktkamp i kulissene. I dag holdt Kasparov fordrag om sitt forhold til Putin og det internasjonale sjakkforbundet. 
Garry Kaparov holder foredrag i Tromsø, vertsbyen for Sjakk-OL. 
Den russiske stormesteren i sjakk hamret løs på president Putin, for sjakkmesteren driver også et politisk spill i opposjon til Putin.
Kasparov mener verden vil betale dyrt for ikke å handle aktivt mot Russlands manglende respekt for menneskerettigheter og landet delaktighet i Ukrainakonflikten, sier Kasparov.
Kasparov er en av brikkene i den harde valgkampen for å bli neste president i det internasjonale sjakkforbundet, FIDA. Det preger bybildet i Tromsø. Kasparov sier han tar kampen oppmot

Garry Kasparov holdt i dag foredrag på åpningsdagen i sjakk-OL i Tromsø. Han benyttet samtidig anledningen til å hamre løs på Vladimir Putin, Russlands president.

Og Kasparov har mye på spill. For i tillegg til å være presidentkandidat til det internasjonale sjakkforbundet FIDE, har han et like viktig spill å vinne på hjemmebane: Russeren er også opposisjonspolitiker til Putin.

– Diktatorer spør ikke om hvorfor. De spør heller hvorfor ikke, sier Kasparov til NRK.

– Å ikke kritisere Putins voksende diktatur, vil koste mange liv og prisen for passiviteten vil bare bli større hver dag.

– Viktig å utfordre Putin

Kasparov snakket i Tromsø om å handle aktivt mot Putin og Russlands mangler på menneskerettigheter og landets delaktighet i Ukraina-konflikten.

Stortingsrepresentant og nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, var en av dem som lyttet til Kasparov.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, stortingsrepresentant for Venstre.

Foto: Nils Mehren

– Det vi lærer og får anbefalt i møte med en konflikt, så er det at man må ta den med en gang. Og med dagens hierakiske regimet med Putin, som fungerer mer og mer som en diktator, så er det viktig at vi nå utfordrer han, sier Ola Elvestuen.

Også Torgeir Knag Fylkesnes i SV syntes russeren er interessant.

– Jeg har stor respekt for han, både som sjakkspiller og politiker. Han er en meget stor talsperson og er ikke redd for å si akkurat det han mener, sier Knag Fylkesnes

Valgkamp preger Tromsø

Kasparov er altså kandidat som president i FIDE, og preger nå bokstavelig talt bybildet i OL-byen. Man kan blant annet se lange banner med bilder av Kasparov som presidentkandidat hengende langs bygninger i sentrum.

– Det er en rett og slett veldig spennende del av årets OL. Den ene kandidaten er veldig kritisk til Putin, mens den andre er veldig vennlig. Det er jo voldsomme kampanjer som foregår her, sier Knag Fylkesnes.

Russerens motkandidat er sittende president i FIDE, Kirsan Iljumzjinov, og presidentvalget i sjakkforeningen blir avgjort den 11. august.

Kasparov selv ønsker å bruke sjakken til utfordre dagens politiske situasjon i Russland.

– Jeg tror at vi kan lykkes med å promotere sjakk-idretten ved å vinkle det gjennom politikk og diskusjoner. Også med tanke på hvordan det russiske regimet til Putin preger sjakken, sier Kasparov.

Kasparov for president

Banner hengende i Tromsø sentrum for Garry Kasparov som president i FIDE.

Foto: Nils Mehren