Hopp til innhold

Bruker humor for å fortelle om Asperger syndrom

Buktaler Gustav Koi bruker humor og selvironi når han forteller om sin Aspergerdiagnose. Figuren Stein Galle er blitt en god samtaleparter for å lufte tanker og følelser.

Buktaler Gustav Koi

Buktaler Gustav Koi sammen med gribben Stein Galle

Foto: Arnstein Jensen

– Alle figurene mine har Asperger syndrom, sier Gustav Koi med et stort smil.

For Stein Galle er bare en av mange figurer Gustav Koi bruker for å underholde og fortelle om Asperger syndrom.

Selv fikk han diagnosen som 59-åring, etter en lang periode med depresjon. Han merket raskt at kunnskapene om denne diagnosen var liten. Gustav Koi tok derfor fram barndommens interesse for buktaling, og laget forestillinger med Stein Galle og de andre figurene. Gjennom dialogen med figurene fikk han satt ord på tanker og følelser rundt det å ha Asperger.

Flaggermusen Grotte er med i figurfamilien til Koi

Flaggermusen Grotte er med i figurfamilien til Gustav Koi

Foto: Gustav Koi

Alle figurene har sine personligheter

– Alle figurene har sin særegne personlighet, og for å finne den må jeg se figuren. Så kommer stemmen, og etter hvert personligheten.

Når karakteren er bestemt lager Gustav Koi teksten som skal med i forestillingen.

– Alle har de typiske trekkene som kjennetegner Asperger, men jeg overdriver også. Som ellers i samfunnet er mennesker med denne diagnosen svært forskjellige.

Likevel mener Koi at mennesker med Asberger har noe felles i sin adferd.

– Alt blir så forsterket. Det kan komme tydelig fram hvis man er en kreativ person. Men nære relasjoner kan være krevende når man har denne diagnosen.

Publikumsyndlingen Stein Galle

Publikumsyndlingen er figuren Stein Galle.

Foto: Arnstein Jensen

Stein Galle er publikumsyndlingen

Den fargerike gribben Stein Galle, er hovedfiguren i samlingen til Gustav Koi. Med høyre arm og fingre tredd inn i fuglekroppen, lager han liv i gribben. Nebbet åpnes når han snakker og med store, sørgmodige øyne ser han på menneskene rundt seg.

– Litt beskjeden og naiv er han, men samtidig trives han godt i sentrum av begivenhetene sier Gustav Koi, som gir Stein Galle stemme ved å buktale.

– Publikum liker han best, men hvorfor vet jeg ikke.

Alltid ønsket å underholde

– Jeg har alltid hatt behov for å underholde andre mennesker. Men samtidig liker jeg ikke å stå rett foran publikum, derfor er det godt å ha en figur å snakket gjennom.

Høsten 2012 var Gustav Koi og figurene på lang turne i Nord-Norge, der de besøkte skoler, eldresentre og samfunnslokaler.

– Det var en flott tur, men nå har Stein Galle og de andre figurene ligget lenge i ro. Buktalingen min er også blitt litt rusten.

Gustav Koi har skrevet tre bøker om Asbergers

Gustav Koi har skrevet tre bøker om Asbergers

Foto: Arnstein Jensen

Bøker og foredrag

Gustav Koi kommer fra Arendel, men i dag bor han i Nesseby kommune. I høst kom han ut med boka «Asperger landskap». Fra før har han gitt ut selvbiografien «Hjelp? Veien mot Asperger Syndrom», og «Jakten på sannheten om Asperger Syndrom».

Koi har også holdt mange foredrag om Asperger syndrom.

– Da jeg fikk diagnosen visste jeg ikke hva Asperger var. Etterhvert kom ønsket om å forstå hvordan diagnosen hadde påvirket mitt liv.

I det meste av Gustav Kois kunstnerisk arbeid ligger humoren, selvironien og overraskelsene rett rundt hjørne.

– Det er lett å isolere seg når man er litt annerledes, men man må ikke ta seg selv så høytidelig, avslutter Gustav Koi.