Bruker ferien på Finnmarksløpet

Jean-Luc Forster følger Finnmarksløpet som veterinær for sjuende gang.

Jean-Luc Forster, veterinær under Finnmarksløpet

Jean-Luc Forster, veterinær under Finnmarksløpet, pleier hundene som har deltatt i Europas lengste hundeløp.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– De skal være glade og fornøyde når de løper inn på sjekkpunktet!

Veterinæren Jean-Luc Forster undersøker nok en hund. Med rutinert hånd saumfarer han hundens kropp på jakt etter skader. Faretegnene er
hovne muskler eller lymfeknuter, dårlig væskebalanse eller unormal hvilepuls. Er hunden frisk, er undersøkelsen over på to minutter. Er
hunden skadet, blir undersøkelsen ofte ti ganger så lang.

– Veterinærene gjør en kjempejobb. Det er de som er ekspertene, og jeg følger alltid rådene deres, forteller hundekjører Nina Skramstad, idet hunden Loppa tas ut av spannet med skulderproblemer.

Elsker sledehund-løp

Jean Luc Forster, veterinær under Finnmarksløpet

En av hundene i Finnmarksløpet får omfattende undersøkelse av veterinær Jean Luc Forster.

Foto: Rune N. Andreassen

Du kjenner de igjen på de store røde jakkene. 11 rutinerte veterinærer fra hele verden følger finnmarksløpet fra etappe til etappe.
De fleste bruker ferien sin på Finnmarksløpet, men får dekket reise, kost og losji.

– Jeg elsker de lange sledehundløpene, forteller Jean Luc Forster, mens han undersøker nok en hund.

Sveitseren har veterinærerfaring fra en rekke sledehundløp verden over, deriblant klassiske Iditarod i Alaska. Nå følger han Finnmarksløpet for sjuende gang.

Veterinærer utenlandsfra

Charlotte, Leschbrandt veterinær under Finnmarksløpet

Charlotte, Leschbrandt veterinær under Finnmarksløpet.

Foto: Rune N. Andreassen

Finnmarksløpet 2010 samler veterinærer fra Canada, USA, Sveits, Spania og Norge. De 11 ledes av mandalitten Charlotte Leschbrandt, også hun en
veteran, med 10 Finnmarksløp i boka. Hun forteller om en gjeng med særdeles mye energi:

– Dette er rutinerte veterinærer som reiser verden over for å følge sledehundløp. De kan jobben sin til fingerspissene. Det er ingen jobb å være sjef når man jobber med slike folk, forteller Leschbrandt.

Jean Luc Forster er ferdig med undersøkelsene. I samråd med kjøreren tas nok en hund ut av spannet, denne gang på grunn av stivhet i muskulaturen i bakbeina. Nå er det bare å vente på neste spann.

– Finnmarksløpet er ei uke med mye jobb, mye venting, lite søvn og masse kjøring, men det er verdt det på grunn av det sterke fellesskapet veterinærene i mellom.

– I tillegg får vi jo sett den fantastiske finnmarksnaturen når vi kjører mellom de forskjellige sjekkpunktene, sier sveitseren med et fornøyd smil.