Bruker 6 milliarder i året

Forbrukernes rettigheter innen alternativ medisin bør styrkes, mener Forbrukerrådet.

Astralhealing

Astralhealing, illustrasjonsbilde

Foto: MATT BRASHEARS / AP

Annen hver nordmann over 15 år benytter seg av alternativ behandling for 6 milliarder kroner årlig.

Leder for den nasjonale forskninga på alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø, professor Vinjar Fønnebø tror at et sterkere fokus på forbrukernes rettigheter vil kunne holde sjarlatanene inne alternativ behandling fra livet.

Årlig bruker vi flere milliarder kroner på alternativ behandling. Nå skal Forbrukerrådet kartlegge hvordan forbrukeren kan tas bedre vare på i dette enorme markedet. Det forteller regiondirektør i Forbrukerrådet, Terje Kili.

- Det vi er ute etter primært er å få kartlagt omfanget av de forbrukerpolitiske problemstillingene, hvilke erfaringer folk har, og hva forbrukerbevegelsen kan gjøre for og både styrke forbrukernes rettigheter ytterligere på dette området, sier Kili.

En klar effekt i markedet

Ved det Medisinske fakultet på Universitetet i Tromsø finner vi det Nasjonale forskningssenteret innen alternativ medisin, NAFKAM.

Leder for forskninga er professor i forebyggende medisin, Vinjar Fønnebø. Han tror en styrking av forbrukernes rettigheter er bra:

- Hvis man får noen saker hvor pasienter kan klage og eventuelt at det blir en forfølgning mot enkeltindivider, så er det klart det har en effekt i markedet.

Den alternative medisinen spenner vidt. Fra rosenterapauter og healere til kinesologer og osteopater. Det finnes behandlere som fullt ut tror at de har noe å tilby kundene sine, og det finnes de rene sjarlataner. For dem kan et sterkere fokus på forbrukerrettighetene være et skudd for baugen, tror professor Fønnebø.

Store økonomiske utlegg

- Hvis risikoen for faktisk å måtte stå til ansvar for eventuelle sjarlatanvirksomhet, så vil jo det redusere fenomenet, sier Fønnebø.

Terje Kili i Forbrukerrådet peker på at mange som benytter seg av alternativ behandling er mennesker i en vanskelig livssituasjon. Forbrukerrådet er redd for at mange bare har store økonomiske utlegg som resultatet av alternativ behandling:

- Enkelte av dem er i en livssituasjon som gjør at de må se dette som en siste utvei for å lege det problemet de eventuelt har, så det betyr at de har brukt en del penger med forhåpning om noe, sier Kili.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se kveldens Nordnytt med Turi Enoksen klokken 20:00