Hopp til innhold

Brudd i forhandlingene mellom Troms og Finnmark

Navnet lå an til å bli «Troms og Finnmark fylkeskommune» eller «Finnmark og Troms fylkeskommune», men brudd i forhandlingene har stoppet alt partene også var enige om.

Regionreform Troms og Finnmark

Brudd i forhandlingene mellom Finnmark og Troms gjør at det partene egentlig var enige om de siste to dagene, heller ikke blir lagt fram.

Foto: NRK

Det er nå i ettermiddag blitt brudd i forhandlingene mellom Troms og Finnmark om fylkessammenslåingen, etter at Finnmark trakk seg fra forhandlingene.

– Avstanden mellom oss er for stor. Vi kan ikke binde oss opp i noe som gjør det vanskelig å forhandle videre, sier fylkesråd Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark fylkeskommune.

Hun sier at de er uenige om det skal være like mange i fellesnemnda, altså ei nemnd som skal arbeide videre med sammenslåingen.

– Vi er to parter og to fylker som skal slå seg sammen, da mener jeg vi skal være likeverdige, sier hun til NRK.

Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk

Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk representerer hvert sitt fylke i forhandlingene denne uka.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Valg av navn

Tidligere i dag meldte NRK at partene var blitt enige om at fylket skulle hete enten «Troms og Finnmark fylkeskommune» eller «Finnmark og Troms fylkeskommune».

Men nå når forhandlingene ble brutt, så ønsker ikke partene å gå ut med hva de var enige om før bruddet.

– Ja, vi har en del punkter vi er enige om, men ønsker ikke å legge det fram når det er så viktige ting som ikke er plass i dokumentet. Da venter vi heller med alt, til vi er blitt absolutt enige.

– Når skjer det?

– Vi må tenke litt. Kanskje på nyåret først, sier Vassvik til NRK.

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), mener også det er riktig at partene tar seg litt ekstra tid.

På spørsmålet om fellesnemnda, og hvor mange fra hver leir som skal ha der, så sier Ørnebakk at de fortsatt er usikre på hvilke makt som blir å ligge i denne nemnda.

– De rammene må på plass først. Ellers blir det for stor risiko, hvis man kan si det, sier Ørnebakk.

Stor diskusjon

Til tross for at partene altså lå lenge med en avklaring på de to alternative navnene, så blir ikke dette heller endelig avklart i dag. Navnet skulle uansett bli sendt videre til Norsk språkråd for å få en uttalelse fra dem.

I lang tid har navnet vært et av de mest betente spørsmålene i diskusjonene om sammenslåing av de nordligste fylkene i Norge. Mange forslag ble lagt på bordet.

Under kan du se hvilke forslag som ble lagt på bordet da de ble avhold felles fylkesting i Kirkenes tidligere i høst.

Sammenslåing av Finnmark og Troms

Hvor stort blir egentlig Troms og Finnmark?