Hopp til innhold

Britisk klimastudie avlyste skrekkscenario – norske forskere brukte én uke på å avvise den

Klimastudien fikk overskrifter verden rundt. Nå blir den i tre artikler ansett som ugyldig, blant annet av norske forskere. Til NRK sier de britiske forskerne at kritikken bare har gjort dem enda mer selvsikre.

CLIMATECHANGE-SUMMIT/EARTHPRINTS-SWITZERLAND

ISEN SMELTER: FN Klimapanel har anslått at det kan bli fire til fem grader varmere innen utgangen av århundret, men britiske forskere anslår trolig maksimalt 3,4 grader, og møter motbør. Bildet er fra en isbre i Alpene.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Resultatet slo ned som en stor overraskelse i fagmiljøet, og fikk veldig mye oppmerksomhet innenfor nasjonal og internasjonal presse, sier professor Martin Rypdal ved UiT Norges arktiske universitet.

NRK var blant mediene som omtalte den britiske studien, som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature i januar. Her kom det frem at temperaturen på jorda trolig kommer til å øke mindre enn FNs klimapanel har beregnet: maksimalt fire til fem grader.

Martin Rypdal ved UiT

KLIMASPLID: Det er full splid mellom britiske forskere og forskere blant annet ved UiT, blant dem Martin Rypdal, om hvor mye varmere det kan bli på jorda.

Foto: Privat

Men britene satt et nytt, øvre tak: 3,4.

Den britiske avisa The Guardian konkluderte at de mest destruktive dommedagsscenarioene kan være avverget.

Konkluderte etter ei uke

Men onsdag kveld ble det publisert tre motartikler i Nature. UiT står bak én av de tre, som samtlige har konkludert med at den britiske forskningen er ugyldig.

– Dette ligger veldig tett opp til vårt ekspertiseområde, og vi forsto umiddelbart at det var et problem med resultatet, sier Rypdal.

Det tok forskningsgruppen ved Institutt for matematikk ei uke å være sikker på at resultatene var feil, og de skjønte rimelig fort hva som var problemet:

Peter Cox

IKKE I TVIL: Professor Peter Cox sier kritikken ikke har gjort dem i tvil om funnene deres, heller tvert imot.

Foto: University of Exeter

– Da vi gjorde våre analyser avdekket vi at det var ting som det ikke var tatt høyde for, som har veldig stor betydning. Og når man tar høyde for det, holder ikke disse konklusjonene, sier Rypdal.

Kort fortalt handler det om klimapådrivet. Klimapådriv brukes til å sammenligne effekten av ulike klimagasser og andre komponenter. Med andre ord: Det som påvirker klimaet vårt.

– Det var ikke tatt høyde for på en ordentlig måte i dette arbeidet, sier Rypdal.

Britene tryggere på sine funn

NRK har kontaktet University of Exeter, og professor Peter Cox som ledet den britiske studien. Han sier Rypdal og UiT-forskerne er i sin rett til å påpeke at temperaturene på jorda er påvirket av klimapådrag, men at de gjør feil når de undergraver resultatene fra den britiske studien.

– Vi tror fortsatt på resultatene fra studien publisert i januar, sier Cox.

Samtidig understreker han at britenes konklusjoner kun går på graden av sannsynlighet for hvor mye temperaturene i fremtiden vil øke:

– Vi har ikke sagt at global oppvarming ikke vil overstige 3,4 grader. Global oppvarming avhenger av om den atmosfæriske konsentrasjonen av karbondioksid øker, og hvor sensitivt klimaet er for karbondioksid, sier Cox, og fastslår:

– Det er to tredjedels sjanse for at den globale gjennomsnittstemperaturen vil øke med mindre enn 3,4 grader hvis atmosfærisk karbondioksid blir fordoblet.

Cox forteller at kritikken fra Rypdal og andre har fått forskerne i Exeter til å se på sin egen studie, på nytt, og detaljene i den.

– Dette har økt tryggheten på de funnene vi beskrev i Nature i januar, sier Cox.

LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark