Terroren skremmer nordmenn fra tyrkiske boliger

Markedet for ferieboliger i Tyrkia har bremset opp på grunn av terrorangrepene i landet de siste månedene.

Anita Holmens feriehus i Tyrkia

Mange nordmenn har feriehus i Tyrkia, og dette markedet har bremset de siste årene. Her fra Tromsø-kvinnen Anita Holmen sitt hus i den vesle byen Yalikavak.

Foto: Privat

Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, opplyser at salget av fritidsboliger i Tyrkia har bremset opp særlig de siste månedene.

– Vi får meldinger om at norske kunder i dette markedet er avventende. Det skyldes hovedsakelig situasjonen med Syria og urolige politiske forhold. Terrorangrep bidrar helt klart til at trykket i fritidsmarkedet i Tyrkia er mindre for tida, sier han.

Tirsdag i forrige uke rammet et terrorangrep flyplassen i Istanbul, og minst 44 mennesker mistet livet. Eksperter og tyrkiske myndigheter tror at terrorgruppa IS står bak.

Dette var det sjuende alvorlige terrorangrepet der flere sivile har mistet livet i Tyrkia det siste året.

Geving forteller at prisene på feriehus i Tyrkia har variert de siste årene.

– Vi har helt klart sett en vekst når det har vært stabile politiske forhold i landet, sier han.

Ville ikke reist til charterbyene

Anita Holmen

Anita Holmen sier og familien revurderte å reise på ferie til feriehuset sitt i Tyrkia i juli etter at de hørte om det nyeste terrorangrepet i Istanbul. De kom imidlertid fram til at de føler seg trygge i den vesle byen Yalikavak.

Foto: Privat

Anita Holmen fra Tromsø er en av mange nordmenn med feriehus i Tyrkia. Hun kjøpte for ti år siden, men ville ikke kjøpt her i dag.

– Da vi kjøpte ferieboligen var Tyrkia et rimelig og hyggelig ferieland. Vi har stortrivdes her i alle år, men det som skjer med Tyrkia nå er trasig for innbyggerne, sier hun.

Holmen fikk hjertet i halsen da hun fikk vite om det nyeste terrorangrepet.

– Vi pleier å mellomlande i Istanbul, så det var veldig skremmende å se bildene av angrepet på TV. Da det skjedde hadde vi allerede bestilt tur til ferieboligen vår. Vi var i tenkeboksen om vi skulle reise, men tenkte at det ikke kunne skje enda et terrorangrep på samme flyplass. Det er mulig vi er litt naive, men jeg tror ikke faren for dette er så stor, sier hun, og legger til:

– Men når det er sagt ville jeg ikke reist til en av de typiske charterbyene i år, selv om vi hadde hatt hus der.

Også charterturistene svikter Tyrkia. Det siste året har for eksempel charterselskapet Apollo registrert en nedgang på 75 prosent i reiser til Tyrkia, skriver Stavanger Aftenblad.

Få bookinger av utleiehus

Novasol er den største feriehusformidleren i Europa, og leier ut 40 000 private feriehus i 27 land. De to siste årene har ingen nordmenn leid boliger gjennom dem i Tyrkia.

– Vi må tilbake til 2014 for å finne bookinger – da hadde vi to. Tallene har vært lave de siste årene, sier Pia Buen, daglig leder for Oslo-kontoret.

Novasols marked i Tyrkia har imidlertid aldri vært stort, ifølge Buen.

– Av landene i nærheten, er Kroatia definitivt størst. At vi har et stort tilbud boliger til leie der bidrar selvsagt til at folk vil reise dit.