Breddeidretten reagerer: – Harmonerer ikke med våre verdier

Mener pengene Norges idrettsforbund har brukt på dyre restauranter og store mengder alkohol tilhører dem som jobber med barn og unge i Norge.

Tom Tvedt telefonkonferanse

MÅTTE SVARE: Det har vært en turbulent periode for Tom Tvedt som idrettspresident. Han og Norges idrettsforbund har stadig vekk måtte svare for reiseregninger. I dag deltok han på telefonkonferanse fra Praha.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gunn Heidi Henriksen

Gunn Heidi Henriksen i Norsk breddefotballforening.

Foto: NRK

– Det er pinlig og trist på vegne av idretten, sier Gunn Heidi Henriksen, leder for norsk breddefotballforening.

I går ble det kjent at fra 2012–2016 har NIF lagt ut for alkohol for flere hundretusener på folkets regning.

Bare på restauranten Il Baretto under London-OL har NIF brukt 112.000 kroner på alkohol under lunsj- og middagsserveringer fordelt på åtte dager, viser NRKs gjennomgang.

Flere titalls flasker vin, øl og enheter med sprit er fordelt på et følge som varierer fra 30–40 personer.

Regningene er betalt med NIFs kredittkort.

– Hvordan harmonerer dette med deres verdier?

– Det harmonerer ikke med verdiene våre i det hele tatt. Dette er ikke Ullevål eller NIFs penger. Det er penger som skulle vært brukt på lokalidretten. Det er helt uakseptabelt. Det rammer alle som gjør en fantastisk jobb med idretten i sine lokalsamfunn, sier hun.

– Har du forståelse at man må bruke penger når man skal representere idretten på toppnivå?

– Alt med magemål. Dette er langt utenfor det som akseptabelt, sier hun.

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets, er ikke overrasket. Han mener flere i toppledelsen nå bør vurdere posisjonene sine.

Foto: Martin Mortensen

Tror det er mer

Hun får støtte fra lederen for Troms idrettskrets, Knut Bjørklund. Han tror på sin side at returpantregningene ikke er det eneste idrettsstyret har holdt hemmelig.

– Det er alvorlig når idrettsorganisasjon har et slikt forhold til alkohol, man sitter altså og bruker penger på dyre restauranter rundt omkring i verden i stede for å bruke pengene på barn og unge, sier han.

– Det kan fort komme verre ting fram. Vi må huske på at idrettsstyret aldri ønsket denne åpenheten, og ble tvunget til det.

Idrettsstyret 2015-19

Det nye idrettsstyret består i dag av president Tom Tvedt, Kristin Kloster Aasen, Oddvar Johan Jensen, Anne Berit Figenschau, Sondre Sande Gullord, Sigbjørn Johnsen, Guri Ramtoft, Vibecke Sørensen, Marit Roland, Jorodd Asphjell, Marcela Montserrat Fonseca Busto, Geir Johannessen, Gerhard Heiberg (IOC-representant), og Kjartan Haugen (utøverrepresentant).

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Bør vurdere egne stillinger

Idrettsforbundet har i går og i dag vært opptatt av å fortelle om retningslinjene de nå har vedtatt om å begrense alkoholbruken.

– Det er for lettvint å si at det nå er i orden. Det er ikke i orden. De bør se seg selv i speilet og vurdere om de er rett til å lede norsk idrett videre. Det sitter fortsatt folk i styret som har vært storkonsumenter av denne praksisen, sier han.

VG har i dag snakket med lederen for Idrettsstyret, Tom Tvedt, om han har vurdert å trekke seg. Svaret de fikk var nei.

Anne Berit Figenschau sitter i dagens idrettsstyre (2015-2019). Hun er en av dem som tidligere har tatt til orde for mer åpenhet. Hun sier det er trist og krevende situasjon.

– Pengene fra fellesskapet skal gå til bruk mer aktivitet. Vi har allerede innført retningslinjer for alkohol og at vi ikke skal ha det til middager i norsk idrett, sier hun.

– Vil dette får konsekvenser for de ansvarlige?

– Det er allerede innført retningslinjer for alkohol. Vi skal ikke ha middager med alkoholbruk i norsk idrett, sier hun.

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau sitter i dagens idrettsstyret. Hun har tidligere argumentert for at Norges idrettsforbund skulle åpne opp for mer åpenhet også bakover i tid.

Foto: LARS EGIL MOGÅRD / NRK