Brannøvelser ble viktig da asylmottaket begynte å brenne

28 mindreårige asylsøkere måtte evakueres da asylmottaket begynte å brenne. Mottakslederen mener jevnlige brannøvelser var viktig for at det gikk så bra.

Heidi Hilmarsdotter Hansen

Heidi Hilmarsdotter Hansen forteller at de satser på å flytte tilbake til mottaket i løpet av torsdag kveld.

Foto: Arild Moe / NRK

– Etter forholdene har de det bra. Noen har sovet i natt, andre ikke. Noen av dem var så fornøyde med at de hadde TV på hotellrommet, at de har sett på TV i hele dag, sier Heidi Hilmarsdotter Hansen, leder for mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Gibostad i Troms.

Natt til torsdag begynte det å brenne i et lagerrom på mottaket. Alle de 28 beboerne og de ansatte måtte evakuere.

– Det er alltid skummelt med brann. Det er noe av det farligste vi kan ha på et mottak, så vi prøver alt for å unngå det, sier Hansen.

Kvelden før nyttårsaften begynte det å brenne i asylmottaket på Rjukan. Tall fra 2014 viser at det var brann på norske asylmottak hver trettende dag, i en periode på fem år.

Trener ofte

Norske asylmottak er pålagt å ha brannøvelser en gang i kvartalet. På mottaket på Gibostad får de trent enda flere ganger.

– Vi har noen falske alarmer også, og da gjennomfører vi som regel full evakuering for øvelsens skyld, forteller mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen.

– Vi i Norge er vant til brannalarmer, og vet at vi må komme oss fort ut, dersom de går. Ikke alle beboerne våre kan dette. Jeg tror all øvelsene vi har hatt hadde mye å si for at evakueringen i natt gikk så smertefritt, fortsetter hun.

brann, asylmottak, Troms

Brannen på asylmottaket brøt ut like etter midnatt, natt til torsdag.

Foto: Arild Moe, NRK

Veldig viktig å trene

Hans Kristian Madsen, DSB

Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i DSB, forteller at de har et godt samarbeid med alle som er involvert i håndteringen av asylsøkere.

Foto: DSB

Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, understreker viktigheten med å gjennomføre brannøvelser.

– Å vite hva du skal gjøre dersom det begynner å brenne er avgjørende for utfallet ved en eventuell brann. I tillegg er det med på å øke bevisstheten for hva du kan gjøre for å unngå brann, sier han.

– Vårt inntrykk er at de som driver asylmottak i Norge har vært opptatt av brannsikkerhet i lang tid, og det er gledelig å høre at de var godt forberedt når det først skulle skje noe slik på Gibostad.

Ingen store skader

Brannen oppsto i et lagerrom i en del av mottaket som ikke brukes. Kun de ansatte har tilgang til lageret, og ifølge mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen har det ikke vært noen der onsdag kveld.

– Den delen av mottaket vi selv bruker er ikke særlig berørt av brannen, sier hun.

Det må likevel luftes og vaskes og asylsøkerne får ikke flytte tilbake torsdag.

– Til i morgen blir de boende på hotell, så får vi se. Hvis det er klart her, tar vi dem tilbake, hvis ikke må UDI finne en annen løsning, det kan bli et annet mottak i nærheten, sier leder Heidi Hilmarsdotter Hansen.