Hopp til innhold

Bøtelegges etter at «Northguider» havarerte på Svalbard

Både kapteinen og rederiet bøtelegges etter at reketråleren grunnstøtte i Hinlopenstretet i romjula 2018.

"Northguider" på grunn

Reketråleren «Northguider» grunnstøtte i Hinlopenstretet på Svalbard i romjula 2018. Båten ligger fortsatt på grunn, og blir ikke fjernet før til høsten.

Foto: Marcus Krogtoft/NRK

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

Etter ordre fra statsadvokaten i Troms og Finnmark er rederiet til «Northguider» ilagt et forelegg på 300.000 kroner. Kapteinen på fartøyet er ilagt et forelegg på 35.000 kroner.

– «Northguider» fisket i et klimatisk- og værmessig svært krevende område med blant annet is, lave temperaturer, mørke og raske endringer i vind- og værforhold. Det er også stedvis mangelfullt kartgrunnlag, lang avstand til redning, samt ustabile dekningsforhold for radio i dette området.

Det opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl i en pressemelding.

– Rederiet hadde ikke tilstrekkelig sikkerhetsstyringssystem for å kartlegge og kontrollere risiko for fartøy, seilas og fiskeri med «Northguider, samt de særlige forholdene som gjelder fiske i disse områdene, sier hun.

For dårlig system

Rederiet skal nå gå gjennom dokumentene med advokat før de bestemmer seg for hvordan de stiller seg til forelegget. Sigve Drønen i rederiet som eier «Northguider»sier at de ikke har vedtatt forelegget. Han skriver til NRK at de har drevet i tråd med gjeldende regelverk.

Også kapteinen på tråleren bøtelegges.

Kapteinen er bøtelagt grunnet uaktsom navigering som medførte grunnstøting med påfølgende fare for både mannskap, materielle verdier samt miljø. Han har som skipsfører ikke tatt tilstrekkelig hensyn til at fisket foregikk i krevende forhold i polare farvann, nært land, værdata, redusert sikt på grunn av mørke, snø og vind, samt at han fisket i et område med delvis dårlig radiodekning og med tidevannsstrøm.

– Videre var det fare for oljeutslipp i et naturreservat. «Northguider» hadde blant annet 65.000 liter bunkerolje om bord, opplyser Sølvi Elvedahl.

NRK har vært i kontakt med kapteinen som ikke ønsker å kommentere boten før han har fått gått gjennom grunnlaget. Sysselmannen opplyser om at han ikke har akseptert boten enda.

Redusert straff

Både rederiet og kapteinen har fått bøtene redusert fordi saken har blitt liggende etter at den var ferdig etterforsket.

Det var i romjula 2018 at reketråleren «Northguider» gikk på grunn nord på Svalbard. Under dramatiske omstendigheter ble mannskapet på 14 berget av redningshelikopter. Ingen ble alvorlig skadet.

Over to år senere står båten fortsatt fast på en sandbanke nord i Hinlopenstretet, etter at det første forsøket på å fjerne båten høsten 2019 var mislykket.

I vinter ble det bestemt båten skal hugges opp der den ligger. Planen er å kutte den opp i deler, løfte de over på en lekter og frakte de til fastlandet. Dette arbeidet vil trolig starte i juli når sjøisen er borte.

Se video fra den dramatiske redningsaksjonen: