Fikk 20.000 kroner i bot – hadde verken jegerprøve, skyteprøve eller tillatelse

Mannen hadde verken jegerprøve, skyteprøve eller tillatelse til å jakte på Svalbard. Selskrotten la han igjen under ei kai.

Sel skutt Svea

ULOVLIG: Mannen la igjen selen under kaia på Kapp Amsterdam ved Svea.

Foto: Sysselmesteren Svea

– Vi fikk beskjed om at det lå et kadaver rett utenfor kaia, også ble det etterforska videre derifra, sier assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.

Selen ble skutt på isen utenfor Svea i juni i år. Mannen er avhørt, har erkjent forholdene og vedtatt forelegget på 20.000 kroner.

– Det er et alvorlig forhold og det viser også boten som er ilagt. Det er en grunn til at vi har skyteprøve for å ivareta dyrevelferden og ikke minst skal man ha ferdigheter når man jakter, sier Elvedahl.

Det er ingen grunn til å tro at selen er tatt livet av på en inhuman måte, ifølge Elvedahl.

Boten mener hun er den høyeste noensinne utgitt for ulovlig jakt på Svalbard.

Sølvi Elvedahl, assisterende sysselmann

HØY BOT: Assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl sier det ble diskutert å reise tiltale mot mannen, men landet på ei bot ettersom selen ble skutt innafor jaktperioden.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

Vanskelig å oppdage

På Svalbard er det lovlig å jakte storkobbe fra 1. februar til 27. april og fra 5. juni til 30. november. Dersom selen hadde blitt skutt utenfor denne perioden ville mannen trolig blitt tiltalt for lovbruddet.

– Jakta er regulert sånn at vi kan ha kontroll og jegerne skal melde inn. Det er mange hensyn for å forvalte arten. Ved ulovlig jakt er ingen av disse hensynene ivaretatt, sier Elvedahl.

Denne saken ble oppklart fordi politiet hadde observasjoner fra vitner, men Elvedahl sier det ofte er vanskelig å oppdage ulovlig jakt på Svalbard.

– Svalbard er et stort område og det er vanskelig å si noe om det foregår ulovlig jakt, men dette tas ikke lett på, sier hun.

Selskrotten ble funnet under kaia på Kapp Amsterdam i Svea.