Hopp til innhold

Bor under et av Norges farligste fjell – krever millionstøtte fra staten for å flytte

Folk som bor under fjellet Gámanjunni i Troms frykter at et enormt fjellskred skal rase ut og knuse gårdene deres.

Gamanjunni 3

Gámanjunni er et 1100 meter høy fjell i Kåfjord kommune i Troms. Forskerne hos Norges geologiske undersøkelse (NGU) betegner fjellet som et høyrisikoobjekt på grunn av den store fjellskredfaren. Fjellet har siden 2011 blitt overvåket.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er forferdelig å leve med en slik usikkerhet. Den psykiske belastningen er ikke mulig å håndtere over tid, sier Isak Fagerli.

Han bor under det svært ustabile og rasfarlige fjellet Gámanjunni i Kåfjord kommune i Troms, og håper staten nå vil lytte til innbyggernes ønske om å flytte.

Undersøkelser viser at et parti av fjellet på 26 millioner kubikkmeter kan rase ut.

Derfor overvåkes fjellet døgnet rundt. Samtidig viser ny forskning fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) at klimaendringer også øker faren for fjellskred fra Gámanjunni.

Derfor krever Fagerli, og de andre som bor under det rasfarlige fjellet, flere titalls millioner kroner i støtte fra staten slik at de kan flytte.

Likevel har Norges vassdrags- og energidirektorat sagt nei til søknaden.

Bjørn Inge Mo, innbygger og bonde i Kåfjord

Bjørn Inge Mo er nærmeste nabo til Gámanjunni og opplever at overvåkningen av fjellet ikke gir trygghet.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

Sto like ved da en diger steinblokk raste

Sommeren 2018 sto Bjørn Inge Mo bare 300 meter fra stedet da en stein på 80 tonn kom farende ned fjellsiden.

– Det drønnet skikkelig oppe i fjellet, og jeg trodde at hele Gámanjunni var på tur før jeg så røykskyen og det raset som kom etter blokka, fortalte Mo til NRK for et år siden.

Han driver gården ved foten av fjellet og er nærmeste nabo det skredutsatte området. Han ser på steinblokken som et forvarsel.

Men selv om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere har dekket mesteparten av flytteregningen til innbyggere i skredutsatte områder, har de avslått søknaden fra beboerne under Gámanjunni. Årsaken er at fjellet blir kontinuerlig overvåket.

Fjellet i Kåfjord beveger seg seks centimeter i året, som er den største bevegelsen i fjell som blir overvåket av myndighetene i dag.

Denne uken ble kravet fra folk i Kåfjord gjentatt da de møtte olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. Denne gangen opplevde Bjørn Inge Mo at folket under Gámanjunni ble lyttet til.

– Jeg føler at vi fikk betydelig forståelse for den situasjonen vi lever i, sier melkebonde Bjørn Inge Moe.

Derfor har innbyggerne igjen håp om at de skal få flytte vekk fra området, men da må også kommunen betale.

Steinblokk som raste ned fra Gamanjunni i Kåfjord

I juli i 2018 raste en stein på størrelse med en minibuss ned fra Gámanjunni, og Bjørn Inge Mo sto 300 meter fra der steinblokka landet. Den skled over fylkesvei 331 og ble liggende i grøfta.

Foto: Anita Boucht Løkvoll

– Håper de viser hensyn til oss

Kåfjord kommune må nemlig betale tjue prosent av det flyttingen vil koste dersom staten skal bidra med penger til gårdsbrukene som er i faresonen.

Men det har ikke kommunen råd til, sier ordføreren.

Kåfjord kommune møtte olje- og energiministeren

Kåfjord kommune og Fylkesmannen i Troms i møte med olje- og energiministeren.

Foto: privat

– Kåfjord kommune er den mest rasutsatte kommunen i hele Norge. Vi har allerede brukt 30 millioner kroner på skredsikring flere steder. Vi har ikke mulighet til å fortsette med det, sier Svein Oddvar Leiros (Sp).

Nå venter både beboerne og kommunen på at en anke skal behandles i Olje- og energidepartementet. Isak Fagerli og de andre innbyggerne håper staten snur.

– Jeg håper departementet ser menneskene i dette, at de viser hensyn til oss som er rammet, sier han og legger til:

– Jeg håper at de tenker på den langsiktige økonomien. Dersom det går skred om 20 år, vil kostnadene øke betraktelig. Så jeg håper de ser behovet for å flytte de berørte gårdene, sier Isak Fagerli.

Overvåking av Gamanjunni 3 i Kåfjord

Den årlige sannsynligheten for et stort fjellskred fra Gamanjunni 3 er vurdert til å være større enn 1/100 pr. år. Volumet er estimert til 26 millioner kubikkmeter, ifølge NVE.

Foto: NVE

LES OGSÅ: 26 millioner kubikkmeter fjellmasser kan rase ut: – Ikke til å leve med