Da saken kom opp for Midtre Hålogaland tingrett i februar ble det lagt frem en rekke bildebevis fra Mattilsynets inspeksjon på gården.
Et av bildene viste rundt 60 døde dyr som var blitt samlet sammen etter å ha blitt funnet i søppelsekker og handleposer på området.
Det ble også gjort funn av «mulige» knokler og en hodeskalle ved inngangen til fjøset. I tillegg ble det funnet kadaver der de levende dyrene oppholdt seg.
Dommen peker på at dyrene ikke hadde fått mat eller drikke på lang tid. De hadde også levd i et provisorisk fjøs uten vinduer.
Bonden mente dyrene var dødfødt
Den eldre bonden erkjente ikke straffskyld for de fleste av tiltalepunktene da saken ble behandlet i retten.
– Han erkjente jo ikke straffskyld for de fleste punktene, så han er jo ikke enig i konklusjonen til tingretten, sier bondens forsvarer, Tom Ovesen.
– Han synes jo det er særdeles urimelig. Han har gjort sitt aller beste i saueholdet og synes straffen er veldig streng.
Bondens forsvarer, Tom Ovesen, vil ikke utelukke at dommen ankes.
Foto: Eirik Hind Sveen / NRKBonden selv forklarte at han mener 42 av de 65 døde dyrene var dødfødt. De resterende 22 mener han har dødd i tiden etter fødselen.
I dommen har retten kommet frem til at tiltalte ikke kan holdes ansvarlig for den høye lammedødeligheten våren 2021 ettersom det ikke kan utelukkes andre årsaker til dette. Det er bonden fornøyd med, ifølge forsvareren.
– Det var kanskje det viktigste for han, sier Ovesen.
Tidligere aktivitetsforbud
Bonden har bodd og arbeidet på gården mesteparten av livet, og deltok i gårdsdriften fra ung alder. Det var i voksen alder han overtok bruket.
Dette er ikke første gang bonden har måtte møte i retten.
I 2005 ble han ilagt fem års aktivitetsforbud etter å ha vanskjøttet 150 sauer og lam.
Under behandling av saken fremhevet politiadvokat Mona Madsen det tidligere aktivitetsforbudet.
– Det gjør denne saken enda mer alvorlig.
Forsvarer Tom Ovesen sier de nå vil bruke tiden fremover til å vurdere om dommen skal ankes eller ikke.
– Det er altfor tidlig å si. Vi skal lese dommen nøye og gjøre de vurderingene vi må, så får vi ta stilling til det når ankefristen nærmer seg.
Politiet dokumenterer funnene på gården.
Foto: Martin Mortensen / NRK