Hopp til innhold

– Vil fjerne usikkerhet hos kjøperne av denne

Miljøgiftforsker er beigeistret på vegne av laksespisende nordmenn.

Norsk laks ved supermarked i Lisboa i Portugal

– De siste ukene har det vært en serie oppslag i fransk presse, der man advarer mot å spise norsk laks, forteller miljøgiftforsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt. Han tror det blant annet er for å tekkes de europeiske laksekjøperne at Marine Harvest nå har bestemt seg for å rense alt fôret som gis til oppdrettslaks for miljøgifter. Her fra et supermarked i Lisboa.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Om vi klarer å fjerne disse uheldige giftene fra det vi spiser vil vi i større grad unngå helseproblemer, sier Geir Wing Gabrielsen.

Geir Wing Gabrielsen

Leder av miljøgiftprogrammet ved Norsk Polarinstitutt, Geir Wing Gabrielsen.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Han er miljøgiftforsker ved Norsk Polarinstitutt, og har lenge etterlyst rensing av fôret som gis til oppdrettslaks i Norge. Torsdag i forrige uke mottok han endelig den glade nyheten.

– Vi liker jo å flagge at vi i Norge har friskt og kaldt vann og fisk fra den rene kysten. Men laksefôr inneholder miljøgifter som lagres i fettet på fisken, og vandrer dermed opp i næringskjeden, forklarer Gabrielsen, som er svært glad for at verdens største lakseprodusent nå lover å rense laksefôret.

Advarte mot norsk laks

Det var i forrige uke at lakseprodusenten Marine Harvest, som første selskap i verden, kunngjorde at selskapet skal rense all fiskeoljen som brukes som fôr til industriprodusert laks.

– Denne rensingen gjør at man kan spise laks fra Marine Harvest 50 til 100 ganger i uken, uten å overskride grensen europeiske helsemyndigheter har satt for dioksiner og PCB. I tillegg elimineres faren for gravide og små barn, sa Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog til VG.

Miljøgiftforsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt tror avgjørelsen om å rense laksefôret kommer som en følge av blant annet en rekke oppslag i internasjonal presse.

– De siste ukene har det vært en serie oppslag i fransk presse, der man advarer mot å spise norsk laks. Det er klart at det er skadelig for næringens omdømme, og jeg tror det er denne diskusjonen Marine Harvest forsøker å legge død, sier Gabrielsen.

– VIl fjerne usikkerhet hos kjøperne

I 2013 kom også helsemyndighetene med presisering av sine kostholdsråd, der de oppfordret til å spise mindre fet fisk enn tidligere.

Helserådene ble begrunnet med at fet fisk, som laks, kan inneholde miljøgifter som kan lagres i kroppen.

– Dette har vært en stadig tilbakevendende diskusjon som har vart i en årrekke. Dette er et tiltak som næringa burde ha gjort for lenge siden. Renseprosessene har eksistert hele tiden, men næringa har sagt at koster for mye, sier Gabrielsen.

– Tror du resten av næringa kommer etter?

– Dette vil være med på å fjerne usikkerhet hos kjøperne av norsk laks, når man markedsfører at man har fjernet slike gifter, så det tror jeg absolutt. De andre har ikke noe valg, avslutter Gabrielsen.

Nyheter fra Troms og Finnmark