Hopp til innhold

– Vil fjerne usikkerhet hos kjøperne av denne

Miljøgiftforsker er beigeistret på vegne av laksespisende nordmenn.

Norsk laks ved supermarked i Lisboa i Portugal

– De siste ukene har det vært en serie oppslag i fransk presse, der man advarer mot å spise norsk laks, forteller miljøgiftforsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt. Han tror det blant annet er for å tekkes de europeiske laksekjøperne at Marine Harvest nå har bestemt seg for å rense alt fôret som gis til oppdrettslaks for miljøgifter. Her fra et supermarked i Lisboa.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Om vi klarer å fjerne disse uheldige giftene fra det vi spiser vil vi i større grad unngå helseproblemer, sier Geir Wing Gabrielsen.

Geir Wing Gabrielsen

Leder av miljøgiftprogrammet ved Norsk Polarinstitutt, Geir Wing Gabrielsen.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Han er miljøgiftforsker ved Norsk Polarinstitutt, og har lenge etterlyst rensing av fôret som gis til oppdrettslaks i Norge. Torsdag i forrige uke mottok han endelig den glade nyheten.

– Vi liker jo å flagge at vi i Norge har friskt og kaldt vann og fisk fra den rene kysten. Men laksefôr inneholder miljøgifter som lagres i fettet på fisken, og vandrer dermed opp i næringskjeden, forklarer Gabrielsen, som er svært glad for at verdens største lakseprodusent nå lover å rense laksefôret.

Advarte mot norsk laks

Det var i forrige uke at lakseprodusenten Marine Harvest, som første selskap i verden, kunngjorde at selskapet skal rense all fiskeoljen som brukes som fôr til industriprodusert laks.

– Denne rensingen gjør at man kan spise laks fra Marine Harvest 50 til 100 ganger i uken, uten å overskride grensen europeiske helsemyndigheter har satt for dioksiner og PCB. I tillegg elimineres faren for gravide og små barn, sa Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog til VG.

Miljøgiftforsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt tror avgjørelsen om å rense laksefôret kommer som en følge av blant annet en rekke oppslag i internasjonal presse.

– De siste ukene har det vært en serie oppslag i fransk presse, der man advarer mot å spise norsk laks. Det er klart at det er skadelig for næringens omdømme, og jeg tror det er denne diskusjonen Marine Harvest forsøker å legge død, sier Gabrielsen.

– VIl fjerne usikkerhet hos kjøperne

I 2013 kom også helsemyndighetene med presisering av sine kostholdsråd, der de oppfordret til å spise mindre fet fisk enn tidligere.

Helserådene ble begrunnet med at fet fisk, som laks, kan inneholde miljøgifter som kan lagres i kroppen.

– Dette har vært en stadig tilbakevendende diskusjon som har vart i en årrekke. Dette er et tiltak som næringa burde ha gjort for lenge siden. Renseprosessene har eksistert hele tiden, men næringa har sagt at koster for mye, sier Gabrielsen.

– Tror du resten av næringa kommer etter?

– Dette vil være med på å fjerne usikkerhet hos kjøperne av norsk laks, når man markedsfører at man har fjernet slike gifter, så det tror jeg absolutt. De andre har ikke noe valg, avslutter Gabrielsen.