Hopp til innhold

Blir ingen grenseåpning nå

– Det russiske sikkerhetspolitiet setter foten ned for å åpne grensen.

Fotomontasje: Medvedev, Stoltenberg og grenseområdet

Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev i Oslo – og det omtalte området ved grensen mellom Norge og Russland.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Den russiske presidenten Dimitrij Medvedevs besøk i Norge kommer ikke til å ende med en avtale om en visumfri sone, skriver vg.no.

– Det gjenstår noen tekniske og juridiske spørsmål, men det er like sterkt ønske om å få dette til på begge sider, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Så sent som i forrige uke ønsket både Medvedev og Stoltenberg å undertegne en formell avtale om et grenseboerbevis, hevder vg.no. Men nå sier kilder avisen har i regjeringssystemet at det mektige russiske sikkerhetspolitiet har satt foten ned for å åpne grensen.

Ikke overrasket

Linda B. Randal

Linda Randal, ordfører i Sør-Varanger.

Foto: flickr

Linda Randal er ordfører i Sør-Varanger, kommunen som vil bli innlemmet i den visumfrie sonen dersom avtalen går i boks. Hun er ikke overrasket.

– Vi har enorme forventninger til den dagen grensen åpnes for grenseboerne. Men vi snakker om to ulike land med to veldig ulike regelverk. Det er klart at dette ville ta tid, sier Randal.

Mandag kveld hadde hun heller ingen tro på noen åpning av grensen innen kort tid.

– Jeg tror det som er realistisk er at vår statsminister og den russiske presidenten tar dette inn i erklæringen, og det i seg selv er et tegn på at man vil dette. Og så er det masse jobb som må gjøres i etterkant, fordi dette må ratifiseres i begge land.

Dette stemmer også med NRKs erfaringer. Etter det vi kjenner til vil grensesonen bli omtalt i felleserklæringen. Det vil det vil stå at begge parter ønsker en snarlig avtale.

Ønsker åpen grense for alle

I første omgang vil en visumfri sone bli på omtrent 30 kilometer. Det vil gi 40.000 russere og 9000 nordmenn muligheten til å få et grenseboerbevis.

Men på sikt ønsker utenriksminister Jonas Gahr Støre en grense som er åpen for alle .

– Jeg mener at visjonen må være at grensen blir som de grensene vi har med våre nordiske naboer. Noen sier at det er naivt å tro at det skal skje. Det skjer ikke neste år eller om fem år, men det må være visjonen, sa Støre til NRK på fredag.

Video Visumfri sone i Finnmark og Nord-Russland

VIDEO: - Schengen-avtalen åpner for lettere grensepassering mellom Norge og Russland, sier Støre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.