Hopp til innhold

Blir ikke påvirket av PSTs trusselvurdering: – Vi rister bare på hodet

Konferanser, politikere og lokale i nord innfører ikke nye retningslinjer etter PST kom med en ekstra advarsel mot russiske spioner.

Kåre Tannvik

Kåre Tannvik, gründer og grenseboer i Kirkenes, mener Norge og PST gjentar historien ved å advare mot russiske etterretningsagenter i Norge.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Tirsdag presenterte PST sin trusselvurdering hvor de pekte på et stort skadepotensial fra økt russisk etterretningsaktivitet og rekruttering i Norge.

Men i nord er det få eller ingen som planlegger noe krisemøte med det første. NRK har vært i kontakt med flere institusjoner. Ingen foretar seg noe spesifikt i lys av de nye trusselvurderingene.

På gata i Kirkenes, like ved grensen til Russland, er det liten frykt å spore.

– De fleste av oss rister bare på hodet og smiler litt. Fordi vi kan historien. Og historien går som følger: Først befridde russerne oss. Tre år etterpå var det Kråkerøy-talen med Einar Gerhardsen som startet skuddet mot kommunistene. Og i 40 år hadde vi mange fete stillinger i Kirkenes innen PST, som sprang etter svigerfaren min i 30 år, sier gründer Kåre Tannvik til NRK.

– Blir ikke påvirket

Han mener finnmarkinger generelt ikke blir påvirket av trusselvurderingene.

– PST nevnte konferanser og vi har Kirkeneskonferansen nå. Noen spør: Er man redd for at man skal bli utsatt for spionasje? Og da svarer jeg følgende: I Finnmark har det ikke vært avslørt en spion siden Bakfjordsaken.

Sydvaranger Gruve

Daglig leder Guro Brandshaug i Kirkenes næringshage.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Heller ikke daglig leder Guro Brandshaug i Kirkenes næringshage, som arrangerer Kirkeneskonferansen hvor deltakere fra nabolandene kommer, lar seg påvirke.

– Det er PSTs vurderinger og da har vi PST til å ta hensyn til nettopp det. Det er ikke noe vi tenker på eller har noen tiltak rundt, sier hun.

Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark fylkeskommune.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Russere er gode nordmenn

Finnmark fylkeskommune har uskrevne forholdsregler i møte med russiske interesser, men har ikke innført noen nytt. Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark beskriver ansatte med russiske bakgrunn som «gode nordmenn».

– Alle er glad for den kompetansen og arbeidskraften russerne representerer i Finnmark. Jeg tror det er få som går rundt og tenker på at det er mulige spioner blant de ansatte, sier hun.

Sven Harald Halvorsen

Pressetalsmann for Forsvarsstaben, oberstløytnant Sven Halvorsen

Foto: Forsvaret

Forsvaret ønsker ikke å kommentere om de har gjort noen ekstra tiltak etter trusselvurderingen fra PST.

– Sikkerhetsarbeidet i Forsvaret er en kontinuerlig prosess, hvor behovet for sikkerhetstiltak blir vurdert fortløpende, skriver pressetalsmann for Forsvarsstaben, oberstløytnant Sven Halvorsen, til NRK.

Russere raser i sosiale medier

Flere russere i Norge har i ettertid reagert kraftig i sosiale medier. Mange føler trusselvurderingen fra PST er «propaganda», storpolitikk og med å stigmatisere russere i Norge. En av de er masterstudent Kirill Kotov, som reagerer både på vurderingen fra PST og medias fremstilling av russere.

– Det går utover russere som kommer til Norge, som jobber, studerer og har et helt vanlig liv – akkurat som alle andre. Det bidrar til en felles stigmatisering av den russiske minoriteten, sier Kotov.