Hopp til innhold

Ble tatt av skred for ni år siden – nå har han hentet ned de gamle skiene

Andreas Grundvåg Nilssen mistet nesten livet i et snøskred i Lyngen i 2007. Ni år senere fikk han endelig besteget toppen – og det med skiene som har ligget ferdig preppet i fjellsiden i alle disse årene.

Andreas Grundvåg Nilssen på toppen av Store Kjostind

Alene med GoPro-kameraet og skiene fra 2007, nådde Andreas Grundvåg Nilssen endelig toppen av Store Kjostind.

Foto: Andreas Grundvåg Nilssen

Andreas Grundvåg Nilssen (24) rakk aldri å komme seg opp til toppen av Store Kjostind i Lyngen da han ble tatt av et voldsomt snøskred 13. oktober 2007. Han var en av 16 personer som ble tatt av samme skred.

Nilssen, som da var 15 år, ble dratt 400 meter ned fjellet og ble liggende under snøen. Der lå han i hele 17 minutter før kameratene gravde ham frem ved hjelp av skredsøker, søkestang og spade.

– Da raset stoppet og jeg lå under snøen, var jeg sikker på at jeg kom til å dø, sier han til NRK.

Fortsatt spenn i skiene

Unggutten overlevde på mirakuløst vis, og Nilssen trodde at han aldri ville se skiene sine igjen. Men nylig dukket de opp igjen – på Facebook. En turgåer hadde nemlig funnet skiene.

Torsdag dro 24-åringen tilbake til skredstedet for første gang siden 2007.

– Målet med turen var å hente ned skiene, og jeg fant dem akkurat der hvor skredet stoppet. De var ferdig rigget, med en felle på den ene skien og med en knekt binding. Da jeg holdt i dem, kjente jeg at det fortsatt var spenn i dem. Klistremerkene jeg satte på var der fortsatt. Det er helt sykt at de er i såpass god forfatning siden de har ligget der i ni år, sier Nilssen.

Andreas Grundvåg Nilssen
Foto: Privat

Besteg endelig toppen

Ni år etter bor og jobber Nilssen på Finnsnes, og i går fikk han endelig besteget toppen. Som en symbolsk handling tok han med seg skiene opp – som en avslutning på noe som aldri ble realisert.

Det var dit vi var på vei den gangen i 2007, og det hadde stor betydning for meg å kunne ta skiene med meg på toppen. Det var en fantastisk mestringsfølelse. Det var bare glede, masse adrenalin og en ufattelig rå utsikt, sier han.

Andreas Grundvåg Nilssen

Ble redd på ny

Andreas Grundvåg Nilssen

En ung og optimistisk Andreas Grundvåg Nilssen på vei opp Store Kjortind i 2007. Kort tid etter gikk snøraset.

Foto: Privat

Nilssen var på skitur sammen med to kamerater og en av fedrene deres da han ble tatt av skredet den skjebnesvangre dagen i 2007.

Gårsdagens tur til samme område ble følelsesladet.

– Det var utrolig spesielt. Da jeg var på vei opp til toppen ble jeg redd på nytt. Sist jeg så opp mot den samme fjellsiden, kom jo hele fjellsiden rasende ned mot meg. Det fikk meg tilbake til situasjonen for ni år siden.

Preget av ulykken

I ettertid har Nilssen vært preget av skredulykken, og han har flere ganger snudd når han har vært på topptur.

De siste årene har turopplevelsen imidlertid normalisert seg. Han er opptatt av å spre budskapet om å ta sikkerhet på alvor, fordi han ikke ønsker at andre skal måtte oppleve det samme som ham i 2007.

Det at vi hadde med oss nødvendig utstyr og ikke minst at vi hadde øvd på å bruke utstyret reddet livet mitt. Derfor oppfordrer jeg alle som står på ski til å tørrtrene på kameratredning. Det må man ha i fingertuppene, for det redder liv.

ANDREAS GRUNDVÅG NILSSEN
Andreas Grundvåg Nilssen

Andreas Grundvåg Nilssen tydelig fornøyd etter å ha funnet sine gamle ski i Store Kjostind. – Det er helt sykt at de er i såpass god forfatning fortsatt, sier han.

Foto: Andreas Grundvåg Nilssen