Hopp til innhold

Ble sendt ut av Norge: – Livet mitt er i fare her

13 unge enslige asylsøkende menn ble i går ettermiddag uttransportert fra Finnmark og til Russland. Pakistanske Shahid er en av dem, og frykter for livet sitt.

Div. bilder buss med asylsøkere, kaldt vær

– Jeg har fortalt dem at livet mitt er i fare i Moskva, men de viste ingen nåde. De sender meg tilbake, og det er et kjempeproblem for meg.

Shahid Mohtar fra Pakistan ble i går kveld sammen med 12 andre asylsøkere transportert fra Ankomstsenter Finnmark og over grensen til Russland.

Hadde ikke penger

Planen var at de skulle overnatte i Nikel, men slik ble det ikke.

Asylsøkere Nikel

Tanken var at de skulle overnatte i Nikel, men asylsøkerne hadde ikke råd.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Det visste seg at gruppen med ungdommer ikke hadde rubler. Da ble det slik at transporten til Murmansk fortsatte i natt, sier NRKs reporter Bård Wormdal, som har fulgt bussen over grensa til Russland.

Wormdal forteller at de så langt ikke har blitt møtt av noe apparat som kan ta seg av asylsøkerne på russisk side.

– Denne bussen hadde norsk sjåfør, og måtte klare seg på egen hånd når den kom på russisk side. Og slik er det jo, i slike tilfeller er det ikke noe apparat for å ta seg av grupper som dette. Oppgaven til bussen var å få folk til steder hvor de kan transporteres videre, som Moskva og St. Petersburg.

– Livet mitt er i fare

Mange er på flyplassen i Murmansk og venter på fly videre. Flere har venner i Moskva som de håper kan ta seg av dem, med husly og hjelp til å finne jobb.

Shahid Mohtar

Shahid Mohtar fra Pakistan er redd for å blir drept i Russland.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Det mest alvorlige er jo spørsmålet om deres egen sikkerhet, og flere sier at de ikke er trygge i Russland, de har problemer med å se at de skal ha en sikker fremtid her, sier Wormdal, som forklarer at bekymringer rundt arbeid og hus følger tett på.

Stemningen da bussen stoppet i Nikel var trykket.

– Det er ikke en god følelse, livet mitt er i fare her. Det er mulig dette blir slutten på livet mitt, fordi politiske ledere er fiendene mine, de kommer muligens til å drepe meg.

Pakistanske Shahid håper at venner kan hjelpe han i Moskva.

Sylvi Listhaug

Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug mener det er trygt å sende asylsøkerne til Russland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mener det er trygt å sende de til Russland

Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug forsikret Stortinget i går under et hastemøte om at det er trygt å sende grunnløse asylsøkere tilbake til Russland. Hun sa at alle som er sendt tilbake til Russland har multivisum eller oppholdsløyve i landet.

– Det å føre en streng og rettferdig innvandringspolitikk, betyr at vi må returnere de personene som ikke har krav på beskyttelse, sa hun under møtet i går.

Siste fra Troms og Finnmark