Hopp til innhold

Det blåser en Høyre-vind i nord

Kraftig framgang for de borgerlige partiene i Troms og Finnmark når forhåndsstemmer er talt opp.

Jens Johan Hjort

Høyres ordførerkandidat i Tromsø, Jens Johan Hjort, har god grunn til å smile.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi ble veldig gira av meningsmålingene før valget, og lurte om dette var mulig. Når vi ser at det stemmer, er det helt utrolig, sier leder for Tromsø Høyre, Kent Gudmundsen til NRK.

Prognosene så langt viser et maktskifte i Ishavsbyen fra rødgrønt til borgerlig styre. Høyre går fram 20,6 prosentpoeng sammenlignet med forrige valg, mens Frp får minus 7,2 og Venstre minus 0,2.

Samtidig går Arbeiderpartiet tilbake 10,4 prosentpoeng, SV får minus 0,4 og Senterpartiet minus 1,2 prosentpoeng.

Høyre er nå det største partiet i Tromsø med en oppslutning på 32,3 prosent mot Arbeiderpartiets 29 prosent.

Denne prognosen er basert på 7935 forhåndsstemmer.

Snakket med velgerne

Gudmundsen mener at partiet har tjent på å jobbe hardt under valgkampen, og være ute og snakke med velgerne.

– Og vi har snakket om hva vi ønsker å gjøre, i stedet for om hva andre gjør, sier Gudmundsen.

Han vil ikke forskuttere hvor mange mandater partiet får, eller om de vil få ordfører eller byrådsleder. Han er heller ikke bekymret for tilbakegangen til Frp.

– Det viktigste er at vi ser ut til å få et borgerlig flertall, sier Gudmundsen, som lover fest på partiets valgvake i sentrum av Tromsø om resultatet holder seg.

Frp fram i Harstad

Også i resten av fylket er det en borgerlig vind som blåser. Klokka 21 i kveld ble forhåndsstemmene fra de største kommunene i Troms og Finnmark offentliggjort.

Når forhåndsstemmene var telt opp hadde Frp en oppslutning på 32,1 prosent, og er det nest største partiet i Harstad, bare slått av Arbeiderpartiet som har 33,5 prosent.

Frp er dermed det partiet som går klart mest fram, med en framgang på 9,4 prosentpoeng fra forrige lokalvalg.

Størst har tilbakegangen vært for Høyre. De går tilbake 9,8 prosentpoeng i Harstad fra valget i 2007. De ender på en oppslutning på 13,2 prosent og er kommunens tredje største parti.

Dette er resultatet etter at 2389 forhåndsstemmer er telt opp. Totalt er det 18.270 stemmeberettigede i kommunen.

Høyre størst i Lenvik

I Lenvik kommune er det Høyre som er det partiet som går mest fram. Med en økning på 11,9 prosentpoeng ender partiet på en oppslutning på 24,5 prosent når 1206 forhåndsstemmer er telt opp.

Arbeiderpartiet holder plassen som nest største parti etter den første opptellingen. Med 22,6 prosent er det likevel partiet som går mest tilbake med 7,9 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2007.

Tredje største parti er Frp på 21,6 prosent.

Frp-kommunen Nordreisa ser ut til å få et skifte fra blått til rødt. Her gir forhåndsstemmene Arbeiderpartiet en oppslutning på 40,2 prosent, fram 17,9 prosentpoeng fra forrige valg.

Frp, som sitter med ordføreren i kommunen, går tilbake 22,6 prosentpoeng og ender på 26,7 prosent når 513 forhåndsstemmer er telt opp.

Også i Finnmark er tendensen blå.

I fylkeshovedstaden Vadsø, har det i hele valgkampen vært knyttet stor spenning til om kommunen får et regimeskifte.

Ordførerkandidat Knut Busk fra Høyre kunne bryte en lang Arbeiderpartitradisjon, men etter at forhåndsstemmene er talt opp, viser det seg at det er Arbeiderpartiet som kan ha slått best an.

Her får partiet en framgang på 14,2 prosentpoeng, og 46,2 prosent totalt, mens Høyre har endt med 23,8 prosent av forhåndsstemmene. Dette er 3,6 prosentpoeng mindre enn ved sist valg.

Frp tilbake i Sør-Varanger

I Sør-Varanger har Høyre gått fram 10,5 prosentpoeng siden forrige lokalvalg. Etter at forhåndsstemmene er talt opp her, har Høyre 19,4 prosent av stemmene, og dersom dette blir det endelige resultatet får partiet 5 representanter i kommunestyret, 3 flere enn sist.

Det kan se ut som om de fleste av disse kommer fra Frp, som går tilbake med 7,2 prosentpoeng. Også Senterpartiet taper terreng etter at forhåndsstemmene er klare, med en nedgang på 8,4 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet står tilnærmet på stedet hvil i Sør-Varanger etter at de 1174 forhåndsstemmene er talt opp.

Brakvalg for Høyre

I Porsanger har drøye 10 prosent av velgerne forhåndsstemt. Også her viser det seg at Høyre har slått an. 35,2 prosent av forhåndsstemmene har gått dit, en økning på 13,1 siden lokalvalget i 2007. Frp går tilsvarende tilbake, med en nedgang på 12,3 prosent.

Sittende ordfører Mona Skanke fra Arbeiderpartiet har fått 43,9 prosent av forhåndsstemmende, en økning på 9,4 prosent fra forrige valg.

Alta også høyrevridd

Finnmarks største kommune, Alta, har også vist seg å være blå etter forhåndsstemmene er talt opp.

Her har Høyre gått fram hele 19,4 prosentpoeng, mens sittende ordfører fra Arbeiderpartiet har gått tilbake 9,3 prosentpoeng. Dersom dette blir endelig valgresultat i Alta, kan Høyre ende med 9 kommunestyrerepresentanter, mot Arbeiderpartietes 11.

Fremskrittspartiet i Alta har gått tilbake med 10,5 prosentpoeng.


Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein