Hopp til innhold

Bjørnøya-vrak blir liggende

Det havarerte russiske fryseskipet «Petrozavodsk» blir ikke fjernet før neste sommer.

Petrozavodsk

Skipet gikk på grunn ved Sørkapp på Bjørnøya i mai. Der blir det liggende til tidligst neste sommer. Arkivbilde

Foto: Kystverket

– Pålegget om at rederiet skal fjerne vraket står ved lag, men en fjerning kan tidligst gjennomføres neste sommer, sier overingeniør Knut Arnhus i Kystverket til Svalbardposten .

Knekt i to

Petrozavodsk som ble fyllekjørt rett på land i et av de viktigste fugleområdene i Nord-Atlanteren kan uansett ikke trekkes av land og slepes vekk. Vraket er knekt i to. (Se bilder fra dekk)

Tar to måneder

Bergingsselskapet Titan Salvage har beregnet at det vil koste i overkant av 90 millioner kroner å fjerne vraket. En operasjon der vraket kappes opp i biter vil ifølge selskapet kreve 60 dager. Men de tar forbehold om sikkerheten på stedet. Vraket ligger under en fjellvegg der det stadig faller steiner ned.

I et brev til Kystverket antyder Sysselmannen tre alternativer for hva som kan skje videre med vraket. Det kan enten bli liggende i fjæra, dras lengst mulig fra land og senkes, eller fjernes helt.

Staten må betale

Ifølge Svalbardposten kan den norske stat bli nødt til å betale deler av regningen dersom vraket skal fjernes. Dette fordi kostnadene trolig overskrider de beløpene rederiet er ansvarlig for å betale, ifølge internasjonal sjøfartslov.