Bjørnøya gikk rett hjem

Over en halv million seere fikk med seg starten på det arktiske eventyret.

hendene i været

Bemanningen på Bjørnøya vintersesongen 2013-2014.

Foto: nrk

– Det er kjempefine seertall, og vi er veldig fornøyde. Vi er glade for at så mange ble med oss fra første stund til denne underlige øya ute i havet, sier redaksjonssjef i NRK Troms riks, Beate Hårstad Jensen.

Beate Hårstad Jensen

Redaksjonssjef i NRK Troms riks, Beate Hårstad Jensen forteller at hele tiden har hatt tro på TV-serien.

Foto: Bernt Olsen / NRK

De ferske seertallene viser at 553.000 personer så første episode av Bjørnøya, noe som gir en markedsandel på 37,6 prosent. Dermed slo NRK alle de andre tv-kanalene på samme tidspunkt i går kveld.

– Vi har hele tiden hatt tro på at slike historier vil fenge, og håper seerne blir med oss neste tirsdag også. Historien om øya og livet der har fascinert i mange tiår, og vi er glade for å kunne dele historien med publikum, sier Hårstad Jensen.

– Bruker en halvtime på butikken

Hans-Olav

Hans-Olaf Reitås ble TV-kjendis tirsdag kveld.

Foto: Privat

– For meg hørtes det ut som et veldig høyt tall, sier Hans-Olaf Reitås (55) fra Meråker, som debuterte som tv-stjerne i går.

I desember dro han og åtte andre til den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya, for å bo og jobbe der i seks måneder. Med kamera på slep, var Hans-Olaf på sin første morgenvakt, der han måtte slippe værballong og lese værmelding for første gang. Noe han var ganske nervøs for på forhånd. Han tror mange av hans sambygdinger har fått med seg debuten hans.

– Jeg har inntrykk av at det meste av Meråker satt benket ved tv-skjermen. Hver gang jeg er på butikken nå, bruker jeg minst en halvtime, fordi det er så mange som vil snakke med meg. Tidligere har jeg vært ferdig på ti minutter, sier Hans-Olaf.

– Hva synes du om at over en halv million så deg lese værmeldingen?

– Det er nesten litt skremmende, men også artig. Jeg har aldri før blitt hørt av så mange samtidig.

– Har fortsatt begge føttene på jorda

Hans-Olaf er ikke en type som ønsker å stikke seg fram. Tvert imot, trives han best i sitt eget selskap, noe som også kommer fram i serien. Likevel plager det ham ikke at han nå blir en lokal kjendis i bygda og at også resten av Norge vet hvem han er.

– Nei da, det går bra, selv om det er litt uvant. Jeg har fortsatt begge føttene på jorda, sier 55-åringen.

Han så premieren alene, og etterpå gikk han seg en tur i skogen, i mørket med hodelykt, som han pleier. Men fred fikk han ikke.

– Det ramlet inn både telefoner, e-poster og meldinger på Facebook, også fra folk jeg ikke kjenner. Det var udelt positivt alt i hop, sier Hans-Olaf.

Her er noen av reaksjonene på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Håper på flere søkere

Helge Tangen

Helge Tangen er regiondirektør for Meteorologisk institutt.

Foto: Karoline Guttormsen

Hos Meteorologisk institutt forventer de nå flere søkere til de tre stasjonene på Bjørnøya, Jan Mayen og Hopen.

– Det er god stemning i serien, og forventningene er store til det som kommer i fortsettelsen. Jeg ser slett ikke bort fra at det at så mange har sett serien vil gjøre utslag på søkermengden til ishavsstasjonene, sier regiondirektør Helge Tangen.

Han forteller at stillingene til sommersesongen utlyses om en uke, og er spent på hva det medfører at fristen for å søke faller nesten samtidig med siste episode av Bjørnøya.

– Det er bare positivt for oss. Det er bra å ha mange å velge i, sier Tangen.
Serien skal gå hver tirsdag klokka 20.15 på NRK1 fram til og med 16. desember.