Bjørn-Vidar har kjørt lastebil i 15 år - Plutselig ble han fratatt førerkortet

Bjørn-Vidar Andreassen (35) har hatt drømmejobben og kjørt plettfritt siden han var 20. Men da han i desember skulle fornye førerkortet for tunge kjøretøy, ble han isteden fratatt den.

Bjørn-Vidar Andreassen inne i lastebilen

Bjørn-Vidar Andreassen er lastebilsjåfør og har ADHD. Diagnosen gjør at han ikke får fornye førerkortet.

Foto: Privat

– Jeg håper jeg får den tilbake. Arbeid må jeg ha, og å sitte i ro er dårlig sort for en som meg. Det er mye bedre å jobbe, da er livet lettere å ha med å gjøre, forteller Bjørn-Vidar Andreassen.

Nordlys omtalte først 35-åringen som i desember skulle fornye førerkortet for tyngre kjøretøy. Isteden fikk han beskjed om at han måtte søke dispensasjon for å kunne fortsette i yrket han har siden han var 20 år, på grunn av en ADHD-diagnose han fikk for 27 år siden.

Bjørn-Vidar Andreassen

Bjørn-Vidar Andreassen synes det er tungt å gå hjemme, når han egentlig har en jobb å gå til.

Foto: Egil Jens Pettersen / NRK

– Lovverket sier jeg ikke får fornye førerkortet fordi jeg ikke tilfredsstiller helsekravene. Jeg fikk bare beskjed om å søke fylkeslegen om dispensasjon, forteller han.

Det har han ikke gjort – enda.

– Jeg synes ikke det er rett når jeg har kjørt så mange år som jeg har gjort. Det har aldri vært et spørsmål før, men nå må jeg plutselig søke og dermed innrømme at jeg faktisk har ADHD.

Andreassen sier han ikke har merket noe til diagnosen han fikk påstemplet som åtteåring.

– Jeg har opptrådt skikkelig i trafikken, og jeg følger trafikkreglene, sier lastebilsjåføren.

Sikkerhetsventil

Ifølge foreningen ADHD Norge skal alle som har diagnosen gjennomføre en test annethvert år. Men Andreassen har aldri blitt spurt om å ta test de 15 årene han har kjørt.

– Jeg visste ikke engang at det fantes en slik test, sier han.

Traileren kan være den beste arbeidsplassen for en med ADHD, mener foreningen.

– En med diagnosen kan beskrives som ukonsentrert, hyperaktiv og impulsiv, men likevel være hyperfokusert på selve oppgaven og kanskje lese trafikkbildet bedre enn mange andre. De har også en arbeidskapasitet som ofte overgår vanlige folk, sier Thor Eikeland.

Men det er ikke alle med denne diagnosen som skal sitte bak rattet på tunge kjøretøy, mener Eikeland.

– Det er en sikkerhetsventil at de må søke om dispensasjon. Jeg anbefaler Andreassen å gjøre det, for det sier seg selv at han er en skikket sjåfør. Det er det som er det viktige.

– Tviler på diagnosen

Nå holder Andreassen i håpet om å snart få legge ut på veien igjen.

– Jeg håper jeg får lov til å utføre den jobben jeg alltid har gjort. Vi er en familie på seks, og den økonomiske siden er redusert ganske kraftig siden jeg ikke har arbeid.

I samarbeid med fastlegen vil han søke om dispensasjon, i påvente av å få avklart om han faktisk har ADHD.

– Jeg vet ikke om de kan finne ut om jeg har diagnosen eller ikke. Man skal aldri si aldri, men jeg tviler på at jeg har det, for å være ærlig.