Hopp til innhold

– Vi som sliter med psykiske problem trenger kanskje litt ekstra hjelp i disse dager

En ny ukjent hverdag med mye uforutsigbarhet kan være en stor utfordring for de med psykiske problem. Birgitte Waltersdatter mener det er viktig å søke hjelp.

Birgitte Waltersdatter

Birgitte Waltersdatter fra Skjervøy mener det er viktig å være åpen om psykiske problem i disse tøffe tidene.

Foto: Privat

Vi som sliter med psykiske problem trenger kanskje litt ekstra hjelp i disse dager, sier Birgitte Waltersdatter som har bipolar lidelse type 2.

Å være i karantene i mer enn ti dager kan ha en negativ effekt på folks psykiske helse, viser en fersk studie. For dem som har som har psykiske problemer kan det være ekstra tøft, uansett om man sitter karantene eller ei.

– Nå som verden er satt på hodet, kan det være vanskelig for folk å nå inn til helsevesenet og få den hjelpen de faktisk trenger, sier hun.

I Norge er det om lag 160 000 mennesker med bipolar lidelse, og Bipolarforeningen Norge er den eneste organisasjonen som jobber spesielt for deres interesser.

– Mange bekymrer seg fordi det skjer mye urovekkende, og fordi man ikke ser enkle løsninger. Noen har det verre enn andre og trenger ekstra støtte. Det er viktig å se hverandre i disse tider, understreker Birgitte.

Tirsdag starter Bipolarforeningen en kampanje for å støtte sine medlemmer etter koronautbruddet.

– I disse dager trenger vi å huske at vi ikke er alene. Vår nystartede kampanje #sammenervisterke skal være en slik påminnelse, sier daglig leder Nina Antonov til NRK.

Kampanje til Bipolarforeningen Norge

I disse dager trenger vi en påminnelse om at vi ikke er alene, og vår nystartede hjertekampanje #sammenervisterke er akkurat det, skriver Bipolarforeningen Norge.

Foto: Bipolarforeningen Norge

Sosial kontakt er viktig

Kirkens SOS og Mental Helse er blant dem som merker økt på gang på krisetelefonene. Selv om Bipolarforeningen ikke har hatt merkbar pågang av folk som søker hjelp hos dem tida den siste tida, vet de av erfaring at endring i livssituasjon kan føre til oppsving av nye episoder.

– Derfor går vi ut blant medlemmene våre for å få folk til å føle seg mindre isolerte. Sosial kontakt er vanskelig i disse dager, men det er viktig å ta kontakt på mobil eller sosiale medier for å snakke med noen om hvordan man har det, mener Nina Antonov.

Birgitte Waltersdatter deltar i flere grupper på nett med folk som sliter.

– For noen er det særlig vanskelig når de daglige rutinene faller bort. Men det er nyttig å ha en dialog med andre, vi gir hverandre råd og prøver å være til hjelp for hverandre, understreker hun.

– Mamma er min klippe

Waltersdatter understreker at hun er heldig som har familie i nærområdet der hun bor på Skjervøy i Nord-Troms.

– Familien har vært til stor hjelp. Mamma er min klippe i livet, men ironisk nok sitter hun i karantene akkurat nå.

De bruker mobilen til å snakke, og Waltersdatter anbefaler alle å gjøre det hvis de kjenner behov for å dele sine bekymringer med noen.

Birgitte forteller sin historie i NRK1-serien «Under midnattssola» tirsdag kveld.

Hun mener selv at arbeidet med programserien har hjulpet henne til å bli enda mer åpen og ærlig om problemene som knytter seg til en bipolar-2 diagnose.

Birgitte Waltersdatter og Elisabeth Korneliussen har et nært forhold

Mammaen til Birgitte har vært hennes klippe i livet. I disse koronadager holder de kontakten på mobilen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK