KSAT i Tromsø bidrar med å melde tornadoer i USA

Kongsberg Satellite Services i Tromsø har forlenget og utvidet en kontrakt med den amerikanske værmeldingstjenesten om å levere tjenester der de blant annet melder om tornadoer hurtigere og bedre.

Tornado nær Elie, Manitoba

KSAT hjelper den amerikanske værmeldingstjenesten med å melde tornadoer.

Foto: Wayne Hanna / AP

Siden 2001 har KSAT i Tromsø hatt en kontrakt som innebærer at de laster ned og leverer tjenester til den amerikanske værmeldingstjenesten. Nå er denne kontrakten utvidet og forlenget.

– Den innebærer at vi skal levere flere og mer omfattende tjenester enn før. Det må jo bety at våre ansatte har den kompetansen som er nødvendig, sier økonomisjef Alf Eirik Røkenes.

Det er det amerikanske satellittprogrammet JPSS (The Joint Polar Satellite System) som skal motta tjenestene. KSAT skal levere bakkestasjonstjenester fra selskapets stasjon på Svalbard. .

KSAT Svalbard

Satellittdataene lastes ned til KSAT sin stasjon på Svalbard

JPSS-satellittene er den nyeste generasjonen av amerikanske miljøovervåkingssatellitter i polare baner. De er designet for å overvåke globale miljøforhold og samle og distribuere data knyttet til vær, atmosfære, hav og land.

– Sikrer aktivitet i Tromsø for lang tid

Den nye og utvidede kontrakten gjelder fra 2016 til 2022. Den har en verdi på 250 millioner norske kroner, eller 41 millioner USD.

Rolf Skatteboe

Kontrakten vil sikre aktivitet ved KSAT for lang tid fremover, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Kontrakten er viktig og sikrer aktiviteten for KSAT for lang tid fremover, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe i KSAT.

Satellittene vil bli kontrollert fra Tromsø Network Operation Center (TNOC) som er lokalisert ved selskapets hovedkontor i Tromsø. Kontrakten styrker selskapets posisjon som verdens ledende leverandør av tjenester knyttet til mottatt av data fra og kontroll av satellitter i polare baner.