Hopp til innhold

Bevegelsene i fjellet har roet seg – men fortsatt rasfare

Det har ikke gått noe ras fra Oksfjellet i Kåfjord i Troms natt til lørdag. Lokalbefolkningen venter fortsatt i spenning etter at NVE fredag varslet et gigantisk ras.

Bilkra

Geolog Lars Harald Blikra venter fortsatt på raset i Oksfjellet.

Foto: Nils Mehren / NRK

Ifølge en oppdatering fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bevegelsene i fjellet gått jevnt tilbake siden fredag, og hadde lørdag morgen en døgnhastighet på 6–7 centimeter.

Lørdag ettermiddag viste målinger en hastighet på 3–4 cm i døgnet. NVE følger fortsatt med for ting kan endre seg utover dagen.

– Hastigheten har gått ned i forhold til fredag. Da var det voldsomme hastigheter i forbindelse med raset som gikk, sier geolog Lars Harald Blikra.

På tross av tilbakegangen forventer han fortsatt et ras.

– Vi må forbedre oss på at kan gå kort eller lang tid før raset går, sier han.

Folk venter i spenning

Foten av det ustabile fjellpartiet i Oksfjellet i Nord-Troms raste ut fredag. NVE forventer at opptil 12.000 kubikk skal komme ned fra fjellsiden i Kåfjord kommune.

Roald Berg

Roald Berg har bodd under fjellet i mange år. Han husker at det alltid har gått småras i fjellsiden. Nå venter han i spenning

Foto: Nils Mehren/NRK

Fredag ventet bygdefolket i Kåfjord på det store raset. Ved 21-tiden fredag kveld kunne man høre at det rumlet i fjellet, og at det gikk steinsprang hele tiden.

På et tidspunkt fredag ble hastigheten på fjellets bevegelse, målt til tre meter per døgn. Det vil si at dersom fjellet hadde beveget seg med jevn hastighet hele tiden, ville endringen vært så stor. Men fjellet beveger seg ikke på denne måten. Det forteller Roald Elvenes i NVE, som overvåker Oksfjellet.

Hastigheten varierer hele tiden, og siste måling fredag kveld, viste at fjellet rørte på seg i en hastighet som tilsvarte 30 centimeter per døgn.

Startet på morgenkvisten

– Oi, nå kommer det masse stein. Jeg ser faktisk ingenting, men det er store steiner som kommer nå. Det er litt ekkelt. Jeg ser faktisk ingen verdens ting, men jeg hører raset, sa geitebonde Siv Nina Myrvoll fra Kåfjord til NRK fredag.

Hun hørte raset gå mens hun pratet med NRK på direkten fredag morgen. Hør intervjuet nederst i saken.

Ras Oksfjellet

Her ser vi området i Oksfjellet der steinblokkene har rast ut.

Foto: Sedolf Slettli

Tidligere i september ble det registrert mye bevegelse i deler av Oksfjellet i Kåfjord i Troms. Myrvolls gård ble evakuert, og familiens 200 geiter ble sendt til slakting.

– Mitt siste halmstrå er at fjøset skal stå når raset er ferdig. Dette er en stressituasjon, og en veldig hard påkjenning for oss, sier Myrvoll.

Siv Nina Myrvoll

Geitebonde Siv Nina Myrvoll og familien fra Kåfjord måtte evakuere fra gården og sende 200 geiter til slakt for to uker siden. Myrvoll var fredag morgen vitne til steinraset fra Oksfjellet.

Foto: Øystein Antonsen/NRK

Forventer at hele fjellpartiet raser

I løpet av natt til fredag og morgentimene fredag bevegde fjellet seg med en hastighet som tilsvarte tre meter i døgnet.

– En del av foten raste ut fredag morgen, bekrefter sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra.

Siste nytt om Oksfjellet i Nord-Troms fra Roald Elvenæs (NVE), Gunn Andersen, (Kåfjord Kommune) og reporter Øystein Antonsen

Sjefingeniør Roald Elvenes i NVE forteller at selv om bevegelsen utover fredag formiddag ble redusert til en halv meter i døgnhastighet, er det mye.

– Det er mye, veldig mye. Fjellet har eskalert gjennom det siste døgnet. Vi har beregnet at det vil rase ned mellom 6-12.000 kubikk, og omgjort i folkelig tale tilsvarer det omtrent 1000 lastebillass med stein, sa Elvenes til NRK fredag.

Oksfjellet

Sjefingeniør Roald Elvenes og Bernt Lyngstad i NVE er ved foten av fjellet og følger med på utviklingen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Forståelse for at noen er nervøse

Kåfjords innbyggere er vant til ras og steinsprang, men dagens situasjon i Oksfjellet er spesiell, forteller påtroppende ordfører i Kåfjord, Svein Oddvar Leiros.

– Dette raset ser ut til å bli stort. Jeg tror folk i nærområdet sover godt om nettene, men jeg har forståelse for at enkelte kan være litt nervøse, sier han.

Leiros er glad for at NVE oppdaget rasfaren i tide, slik at dyr og mennesker i området ble evakuert.

Oksfjellet

Disse bildene viser hvordan fjellet har forandret seg fra 27. september til 02. oktober. Her ser man tydelig at store blokker har rast ned.

Foto: Bernt Magnar Eriksen

Kriseteam på plass

Innbyggerne er varslet av Kåfjord kommune om de økte bevegelsene, og de anser situasjonen som avklart.

– Folk er trygge og dyrene er slaktet, men vi har varslet kriseteamet i tilfelle det skjer noe uforutsett. Det er viktig å ta forholdsregler, og ingen må under noen omstendigheter gå på oversiden av Holmenveien, sier leder for drift og utvikling i Kåfjord kommune, Gunn Andersen.

Fylkesmannen i Troms er øverste beredskapsmyndighet i fylket. Plandirektør Per Elvestad forteller at Fylkesmannen følger med på situasjonen, men at det er politi og NVE som er ansvarlige ved akutte situasjoner som i Kåfjord.

Oksfjellet

Politibetjent Helge Rønnestad fra Lyngen lensmannskontor og Gunn Andersen, leder drift- og utvikling i Kåfjord kommune.

Foto: Øystein Antonsen / NRK
  • Se video:
    Ras i Kåfjord

– Ikke hyggelig stemning

Reporter Øystein Antonsen var fredag på plass ved bergfoten av Oksfjellet. Han fortalte da at det gikk kontinuerlig steinsprang ned fjellsiden, og at han hørte buldring i fjellet.

– Jeg har snakket med forbipasserende, og de sier de avventer situasjonen. Det er ikke noe hyggelig stemning her, og ingen vet hvor kraftig raset kommer til å bli, sa Antonsen fredag.

Politiet har ikke utvidet området der det er ferdselsforbud, så det forventes at raset stopper før veien.

Hør intervjuet med geitebonden her:

oksfjellet