Hopp til innhold

Yanjaa og Sebastién betaler 1000 kroner natta for en madrass på gulvet

Leiligheter i Longyearbyen leies ut for tusenvis av kroner natta i forbindelse med solformørkelsen. Deler av pengene kommer Tv-aksjonen til gode.

Overnatting på flatseng i Longyearbyen

Yanjaa A og Sebastién Stecker er gode venner, men understreker at de ikke er kjærester.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Han som leide ut til oss har virkelig undersolgt leiligheten. Han sa den var helt tom, men her er det både madrasser, internett og kjøkkenutstyr, sier en strålende fornøyd Yanjaa A.

Den svenske studenten er sammen med venner fra Belgia og Romania i Longyearbyen for å få med seg et av århundrets største himmelbegivenheter, en total solformørkelse ved vårjevndøgn 20. mars.

De er blant tusenvis av turister som strømmer til Svalbard, som er bare ett av to bebodde steder hvor formørkelsen blir total. Trolig vil innbyggertallet i byen, som har 2000 innbyggere, mer enn dobles på fredag.

Tilgangen på hotellrom er begrenset, og både oppvarmede telt på campingplassen og private boliger leies ut for flerfoldige tusen kroner per person per natt.

Inntekter til TV-aksjonen

Så å betale bare rundt tusenlappen natta for overnatting virket som et godt tilbud da vennegjengen på fire kom over leiligheten på nettet.

Ole Petter

Ole Petter Storstad er stasjonssjef for Svalsat.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det er Kongsberg satellite services (Ksat) som eier leiligheten som de bor i.

– Leilighetene våre blir vanligvis leid ut til de ansatte, men vi hadde to leiligheter som sto helt tomme, og tenkte at vi kunne tilby dem til folk som kom opp for formørkelsen, sier Ole Petter Storstad, stasjonssjef ved Svalsat, Ksat sitt anlegg utenfor Longyearbyen.

Til sammen får selskapet inn rundt 35.000 kroner på utleie av de to boligene. Og alle inntektene gir de til årets TV-aksjon.

Solformørkelse

Det finnes flere typer solformørkelser.

Foto: NRK

Det var Anders Magne Lindseth, som jobber som postmann i Longyearbyen, som først kom på ideen om å leie ut hytta si til inntekt for Tv-aksjonen.

Longyearbyen pleier å være blant kommunene i landet som gir mest penger til Tv-aksjonen hvert år, og Ksat er en av flere personer og selskaper som har fulgt Anders Lindseth sitt eksempel.

– Vi som selskap har ikke noe interesse av å tjene penger på denne hendelsen. Vi synes også det er greit å kunne bidra til at turistene sitter igjen med noen mer positive minner fra oppholdet i Longyearbyen enn at det var skrekkelig dyrt her, sier Storstad.

Tak over hodet

Han forteller at det ikke tok mange dagene fra han la ut leilighetene på nettet, til de hadde fylt dem med turister. Og fremdeles får han e-poster fra reisende som trenger et sted å bo.

Storstad advarte leieboerne sine på forhånd om at de ikke kunne tilby mye mer enn tak over hodet og et varmt sted å sove, men de fire ungdommene hadde uansett vært innstilt på en ganske enkel standard under oppholdet i Longyearbyen.

overnatting longyearbyen

Damien Deltendre, Yanjaa A, Sebastién Stecker og Cristina Dascalu har en uke i Longyearbyen i forbindelse med solformørkelsen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Vi hadde egentlig tenkt på å bo i telt på campingplassen, faktisk. Men med det det ville koste å kjøpe eller leie godt nok utstyr til å sove ute, ville det fort blitt like dyrt, sier Sebastién Stecker.

Turister flyplassen i Longyearbyen

Onsdag ettermiddag landet to store fly samtidig på flyplassen i Longyearbyen. Mange

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Leiligheten de leier er svært spartansk innredet, men de har et kjøkken med både komfyr, kjøleskap og noen fat og glass, og et eget bad. På stua er både gulv og vegger stort sett nakne, men ved den ene veggen står det et spisebord med stoler.

På to soverom ligger det til sammen fire madrasser. Soveposer har gjestene tatt med selv.

Hobbyastronomer

Det var for ett år siden Sebastién han begynte å leke med tanken om å reise opp til Svalbard under solformørkelsen.

Brosjyre flyplassen

Turistene får en lsite med tilgjengelig overnatting når de kommer til flyplassen i Longyearbyen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Han og kameraten Damien Deltendre var ivrige hobbyastronomer som barn, og gleder seg til å få med seg det spektakulære synet. Yanjaa og Cristina Dascalu er mer opptatt av selve Svalbard enn av formørkelsen på fredag.

De kom opp til Longyearbyen mandag, og har så langt fått inntrykk av at byen er svært positive til det store innrykket av turister.

– Spesielt ungene virker veldig ivrige. De gir oss high five når de møter oss, sier Yanjaa.

Strøm av turister

Og stadig strømmer flere turister til Longyearbyen. Onsdag landet seks fly, to rutefly og fire charterfly, på flyplassen i Longyearbyen. Også torsdag og fredag er det satt opp mange flere fly enn det som er vanlig.

– Det virker som flere ikke har sikret seg et sted å sove når de kom opp hit. Vi hørte blant annet en gruppe høylytte italienere som kranglet om akkurat dette da vi besøkte museet i dag. Da skulle jeg ønske at vi kunne tilby dem husrom hos oss, sier Yanjaa.

Hun er glad for at ikke de valgte å ta sjansen på å komme opp uten overnatting, men svært mange har gamblet med akkurat det.

Reiselivssjef på Svalbard, Ronny Brunvoll forteller at de denne uka har hatt mellom 10 og 20 personer innom turistinformasjonen hver dag, på jakt etter en seng å sove i.

Så langt har Visit Svalbard klart å gi de fleste et tilbud, ved å samle inn oversikt over hvilke privatpersoner og selskaper i byen som har ledige senger. En liste over disse er også noe av det første som møter besøkende når de går av flyet i Longyearbyen, og prisene de er høye.

Hva er solformørkelse

Dette er en solformørkelse.

Foto: Grafikk: Marco Vaglieri / NRK

Lager direktesending fra Svalbard

Svalbard og Færøyene er de to eneste bebodde stedene som vil få en total solformørkelse 20. mars. I store deler av Europa og Midtøsten vil det bli mulig å se en delvis solformørkelse. På fastlands-Norge vil mellom 85 og 95 prosent av sola bli formørket.

NRK lager to timers direktesendt Solformørkelses-TV fra Adventdalen like utenfor Longyearbyen fredag fra klokka 10. Den vises både på NRK1 og sendes direkte på nett på nrk.no.

På sendingen kommer vi til å ha gjester, både forskere, entusiaster og befolkningen i Longyearbyen.

Det blir også satt opp en egen sending som bare viser sola gjennom hele formørkelsen fra start til slutt. Sendingene er tilgjengelige fra hele verden.

Sebastién, Damien Cristina og Yanjaa får akkurat med seg selve formørkelsen, før de drar til flyplassen og hjem til Belgia og Sverige. De tror de vil ha med seg masse gode minner far turen, uavhengig av om været på fredag.

– Solformørkelsen er viktig, men den er bare en del av opplevelsen. Dersom værmeldingen slår til og vi får se den, så er det en bonus, sier Sebastién.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark