Bestilte sprettert til barna – fikk bot for brudd på våpenloven

Tommy Bolle bestilte en sprettert til barna. Spretterten så han aldri noe til, men tre måneder senere dumpet en saftig bot i postkassa.

Tommy Bolle

FIKK VÅPENBOT: Tommy Bolle drømmer om familieferie til USA, men frykter denne spretterten gir ham rulleblad som våpensmugler, slik at han ikke slipper inn i USA.

Foto: Privat

Helt uvitende om at spretterten blir betraktet som et våpen, la han inn en bestilling hos nettbutikken Wish.com. Spretterten kom imidlertid aldri fram, og Tommy Bolle fikk pengene tilbake.

– Så tenkte jeg ikke noe mer over det, helt til det for noen dager siden plutselig lå et brev i postkassen, fra politiet, sier han til NRK.

I brevet står det at Bolle må betale en bot på 8000 kroner, eller sone en fengselsstraff på 16 dager, for brudd på våpenloven.

– Det er helt forferdelig at jeg risikerer å få på rullebladet at jeg har drevet med våpensmugling når jeg bare skulle kjøpe et leketøy til ungene, sier han.

Tommy Bolle bot

Her står det svart på hvitt at Tommy Bolle får bot på 8000 kroner for innføring av en sprettert.

Foto: PRIVAT

Økonomiske konsekvenser

Tommy Bolle og familien bor i den lille bygda Gratangbotn i Troms. Han minnes da han selv var liten og lekte mye ute med sprettert på boks.

– Jeg hadde jo bare gode intensjoner da jeg bestilte den. Jeg er vokst opp på bygda, og var vant til å leke mye i skogen. Jeg tenkte det kunne være artig for ungene å prøve å skyte med erter på boks, slik jeg selv gjorde da jeg var liten.

Sprettert

ULOVLIG: Slik så spretterten som ble beslaglagt ut.

Foto: Skjermdum fra Wish.com

Dersom Tommy ikke godtar boten, vil den øke til 9600 kroner i tillegg til at han må betale for eventuelle saksomkostninger.

– Jeg ble ufør i ung alder, så 8000 kroner snur opp ned på hele familieøkonomien. Det er enormt mye penger for en småbarnsfamilie.

Ifølge våpenloven er det forbudt å erverve, eie eller inneha maskinproduserte spretterter ment for det kommersielle markedet.

Voldsprodukt

Årsaken til at Bolle aldri fikk spretterten i posten skyldes at pakken fra Taiwan ble beslaglagt av tollvesenet så snart den kom til Gardermoen.

– Tollvesenet anmelder det til Øst Politidistrikt. De finner ut hvor personen som har bestilt varen bor og sender det videre til politidistrikt vedkommende tilhører, sier politiadvokat hos Politimesteren i Troms, Aase Widding.

Bestemmelsen i loven definerer spretterter sammen med en rekke gjenstander som «voldsprodukt». Det er straffbart å innføre.

– Det gjelder blant annet eksempelvis elektrosjokkvåpen, batangakniver og slåsshansker, sier Aase Widding.

Standard bot

Politiadvokaten sier de jevnlig får inn saker i forbindelse med import at denne type våpen, og boten på 8000 kroner er standard sats. Men den bøtelagte har mulighet for å ikke vedta forelegget.

– Hvis han mener han ikke har gjort noe straffbart har han mulighet for å ikke vedta forelegget. Men hvis vi finner ut at forelegget står seg, blir saken sendt til tingretten, så blir det opp til domstolen å avgjøre.

Aase Widding sier at man også kan erklære at man ikke godtar botens størrelse ut fra dårlig økonomi.

LES OGSÅ:

Nyheter fra Troms og Finnmark