Hopp til innhold

Beskyldt for ulovlig fiske – direktoratet henlegger saken

Fiskeridirektoratet har ikke funnet bevis for at båten fisket, selv om den kastet not innenfor den fredede fjordlinja i Varangerfjorden.

Frysetråler

Fiskeridirektoratet fant ikke grunnlag til å anmelde den norske snurrevadbåten, selv om den kastet not innenfor den fredede fjordlinja i Varangerfjorden.

Foto: Privat

Det var i oktober NRK skrev om de lokale fiskerne i Bøkfjorden i Varangerfjorden som hadde filmet en norsk snurrevadbåt som kastet not i fjæresteinene. Båten befant seg da ved Bøkfjord fyr, godt innenfor den fredede fjordlinja.

– Vi har sett på sporingen og vi har vurdert reaksjonen i forhold til de bevisene som ligger på bordet. Mine jurister har vurdert det slik at det ikke er tilstrekkelig bevis for å gå til anmeldelse, sier regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet.

– Hvorfor er det ikke det?

Hermod Larsen (H)

Regiondirektør Harmod Larsen kan fortelle at saken mot snurrevadbåten er henlagt av Fiskeridirektoratet.

Foto: Kaspar Fuglesang

– Fordi det er krav til bevis, og vi kan ikke dokumentere at båten har fisket ulovlig, sier han.

Ikke overbevist om etterforskningen

John Erling Ingebrigtsen fra Kirkenes tipset NRK om snurrevadbåten. Han mener etterforskningen til direktoratet har vært svak.

– Ikke har det vært stilt noen spørsmål til filmen, eller til de som har sendt inn filmen. Jeg syntes det er helt forkastelig, sier Ingebrigtsen.

Selv om ikke direktoratet selv oppdaget at den norske snurrevadbåten befant seg innenfor den fredede fjordlinja, mener Hermod Larsen direktoratet har god nok oversikt til å fange opp eventuelt ulovlig fiske.

Fjordlinja Varangerfjorden

Her er kartet til fiskeridirektoratet som viser hvor fjordlinja går i Varangerfjorden.

Foto: Fiskeridirektoratet

– Vi har jo forsåvidt god nok elektronisk oversikt, men det er ikke ulovlig for en båt å krysse de grensene hvis man ikke fisker. Det er også anledning til å vaske noten, og det er det som er problemet her. Vi klarer ikke å dokumentere om det er fisket ulovlig, eller ikke. Selv om vi vet hvor båten har vært, fått tilsendt videoen, samt fått levert kvantum på sluttseddel. Alle disse sett opp mot hverandre gjør at vi ikke kan bevise at det har skjedd noe ulovlig, sier Larsen.

Ingebrigtsen er derimot overbevist om at snurrevadbåten fisket ulovlig i Varangerfjorden.

– Den kan godt gå innenfor fjordlinja, men så lenge den kaster nota innenfor et fredet område er det en hensikt og det er å fiske. Man er ikke der for å vaske nota, da går man ut av området, sier Ingebrigtsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Created by InfoDispatcher

Snurrevadbåten ble filmet, da den kastet not ved Bøkfjord fyr i Varangerfjorden. Dette er godt innenfor den fredede fjordlinja.

Flere år uten å bevise ulovlig fiske

Hermod Larsen forteller at det er helt klare linjer for hvor det er lov å fiske for de ulike båtene, men fiskeridirektoratet mottar ofte tips fra publikum.

– Vi får en del tips, men som regel viser de tipsene å ikke holde mål, men vi får sjeldent så gode tips som dette, ettersom vi fikk en video, sier han og mener tipsene ofte kommer fra lokale beboere, fritidsfiskere, eller andre fiskere der større båter kommer i områder de ikke skal være.

Larsen kan også legge til at Fiskeridirektoratet ikke har klart å bevise noe ulovlig fiske på bakgrunn av tips de har mottatt de siste årene.

Les også: Mener fiskebåt fisket ulovlig
Les også: Slapp not på innsiden av fjordlinja – nå skal fartøyet granskes