Beskyldt for ansvarsfraskrivelse i elevhybelkonflikten

Hovedutvalgsleder for kompetanse i fylkeskommunen, Johnny Ingebrigtsen, mener de burde få hjelp av kunnskapsdepartementet til å finne økonomiske løsninger på hybelkrisen i fylket. Venstre mener dette er en ansvarsfraskrivelse.

Johnny Ingebrigtsen

Hovedutvalgsleder for kompetanse i fylkeskommunen, Johnny Ingebrigtsen, mener anklagelsene fra Trine Noodt er «useriøst tullprat».

Foto: Erik Lieungh / NRK

– Det er et uunngåelig faktum at vi er nødt til å stille opp for våre ungdommer. Vi kan ikke sitte og vente på at staten skal finne ut av at vi ikke har fått det til, og så ordne opp for oss, sier fylkestingsrepresentant for Venstre, Trine Noodt.

Det er under en måned igjen til skolestart, og etter andreinntaket til de videregående skolene er det 3050 elever som har fått plass. Tallene for hvor mange som er borteboere i år er foreløpig ikke klart, men tall fra i fjor viser at 982 ungdommer var borteboere av totalt 2832 elever.

Trine Noodt

Trine Noodt mener fylkeskommunen må gjøre noe med hybelmangelen, og ikke skylde på staten.

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

– I år er halvparten av elevene uten boplass. Dermed er kapasiteten sprengt, sa miljøarbeider ved hybelhuset, Elsa Danielsen, til NRK i går.

Fylkeskommunen mener de ikke har økonomi eller er lovpålagt å bygge flere elevboliger.

– Useriøst tullprat

Noodt mener fylkeskommunen fraskriver seg et ansvar de helt klart har, slik at de slipper å ta stilling til hvor de kan hente penger fra.

– Det er det jeg mener Johnny Ingebrigtsen gjør med å egentlig fraskrive seg ansvaret, og si at vi må vente på staten. Han roper på staten og sier at de må rydde opp, at dette ikke er vårt ansvar egentlig. Det syns jeg er en blek unnskyldning for å la være å gjøre noe, sier hun.

Hovedutvalgsleder for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen, sier at det ikke stemmer.

– Nei, det der vil jeg si er useriøst tullprat, rett og slett. Vi roper ikke på staten, vi sier bare at vi er med på å skape en av de største verdiene for samfunnet, vi bidrar til statskassa, og da må vi også få igjen noe av de fortjenestene vi bringer til Norge, sier Ingebrigtsen.

Departementet mener fylkeskommunen har ansvaret

Departementet mener derimot at Finnmark fylkeskommune får tilbake mer enn nok.

Bjørn Haugstad

Bjørn Haugstad er statssekretær i kunnskapsdeparementet. Han mener Finnmark er svært godt subsidiert.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er vel knapt nok et fylke hvor overføringene fra staten er større enn det de er i Finnmark. Vi må ta som utgangspunkt at Finnmark fylkeskommune er finansiert for å ta det ansvaret fylkeskommunen har, sier Bjørn Haugstad, statssekretær i kunnskapsdepartementet.

Noodt sier at det har vært hybelmangel i mange år, og at fylkeskommunen gjør vondt verre ved å si at det ikke er deres ansvar.

– Alle varsellamper burde blinket rødt når så mange sliter med å finne en plass å bo.

– Hvor vil du ta pengene fra?

– Jeg ser ingen annen mulighet enn å ha en kritisk gjennomgang av hvor mye penger vi bruker på fylkeshuset i Vadsø, sier hun.