Beskylder KrF for løgn og krever unnskyldning

Arbeiderpartiets ordfører får skylda for at KrFs reklameskilt i Hammerfest ble tatt ned. Ordfører Alf. E Jakobsen svarer med å anklage partiets toppkandidat for løgn.

Hammerfest KrFs valgplakat

FIKK IKKE STÅ: Skiltet der KrFs listetopp oppfordret folk til å bruke stemmeretten, ble tatt ned etter et snaut døgn.

Foto: Truls Olufsen-Mehus

KrFs reklameskilt i veikanten i Hammerfest er blitt en het potet i valgkampen. Det har teksten «Bruk stemmeretten!» og et bilde av partiets listetopp Truls Olufsen-Mehus.

Skiltet fikk stå i et snaut døgn før det ble tatt ned av næringsforeningen, som disponerer plassen sammen med et lokalt reklamebyrå. Men hvem sto egentlig bak?

«Jeg er blitt fortalt at Ap-ordfører ikke ønsker slike provoserende budskap i byen sin. Så skiltet måtte ned», skrev Olufsen-Mehus på Facebook fredag kveld.

– Forsøk på å sverte

Alf E. Jakobsen

Ordfører Alf E. Jakobsen krever en unnskyldning.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er direkte bløff. Jeg har ikke beordret noen som helst til å fjerne plakaten, sier ordfører Alf E. Jakobsen til NRK.

– Jeg synes det er skittent gjort hvis han har gjort det bevisst. Men hvis han beklager det, er saken over fra min side.

Alf. E Jakobsen krever en unnskyldning

Har kilder

Truls Olufsen-Mehus står først på sitt når NRK tar kontakt lørdag.

– Jeg spurte dem jeg kjøpte skiltet av hvorfor det var tatt ned, og ble fortalt at det har vært både redaktører og ordfører og masse styr, så næringsforeningen var opprørt og skiltet måtte ned i full fart, sier Truls Olufsen-Mehus til NRK.

Næringsforeningen avviser at de har vært presset eller at Ap har tatt noen form for kontakt om saken.

– Det er ikke noe påtrykk fra noen partier, men en selvstendig avgjørelse fra Hammerfest Næringsforening, sier direktør Espen Hansen til NRK.

Han sier at skiltplassen skal være partipolitisk nøytral og brukes til informasjon om større arrangementer.

– Vi reagerte med en gang og informerte KrF om at vi oppfatte det som partireklame. Da ble det umiddelbart fjernet, sier Hansen.

Vil ha møte

På spørsmål fra NRK sier KrF-toppen først at en navngitt person i det lokale reklamebyrået Typonor har fortalt om press i saken. NRK har så langt ikke fått kontakt med noen i byrået.

– Nå krever ordføreren en unnskyldning. Hva sier du til det?

– Da inviterer jeg ordføreren, næringsforeningen og Typonor på et møte mandag, så kan vi gå gjennom dette. Det kommer ikke noen unnskyldning før vi har hatt et møte, sa Olufsen-Mehus til NRK lørdag formiddag.

Etter intervjuet tar Olufsen-Mehus kontakt med Espen Hansen i Næringsforeningen.

På e-post litt senere ber han om å bli sitert på følgende:

«Jeg har hatt dialog med næringsforeningens direktør, og vi har landet på at jeg nok har misforstått. Derfor vil jeg gjerne beklage til Alf E Jakobsen for at jeg skrev dette. Jeg skal også slette kommentaren på Facebook.»