Beskylder Ap for å ha ringt rundt for få finne en avhopper

Arbeiderpartiet i Alta trengte bare én avhopper fra den borgerglige fløyen for å skaffe seg flertall og ordføreren i kommunestyret. Men partiet avviser at de har ringt rundt for å presse noen til å hoppe av.

Ronny Berg og ordførerklubba i kommunestyresalen på Alta rådhus

Ronny Berg og ordførerklubba i kommunestyresalen på Alta rådhus, dagen etter at konstitueringsmøtet der Berg kunne blitt ordfører, ble utsatt med en uke.

Foto: Sara Beate Eira

Med til sammen 18 mot 17 representanter var det et skjørt flertall Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre, Kystpartiet og Senterpartiet hadde skaffet seg foran konstitueringen av det nye kommunestyret i Alta mandag.

Det gikk som kjent ikke bra. Frps Ellinor Nilsen valgte i siste øyeblikk å bryte med eget parti og heller støtte Arbeiderpartiet.

Det betyr at alt ligger til rette for at Ap, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne blir det nye flertallet, og at Aps Monica Nielsen blir ordfører istedenfor Frps Ronny Berg.

Den nye konstitueringen er satt til mandag 26. oktober.

Beskylder AP for å utøve press

Frps Ronny Berg er skuffet over utfallet av konstitueringen, og beskylder Ap for å ringe rundt for å finne noen som var villige til å bryte ut.

– Jeg vil ikke gå på navn, men det har vært et voldsomt press på forskjellige medlemmer i forskjellige partier over lang tid. Det er slikt jeg blir veldig skuffet over, at enkeltmedlemmer bryter ut og velger å sette inn en Ap-ordfører, sier Berg.

Frps ordførerkandidat reagerer dessuten på hvordan det hele skjedde. Både at det ble kjent rett før konstitueringen, og at Ellinor Nilsen skal ha blitt skjermet fra å ha kontakt med Frp.

– Jeg reagerer på at dette skjer når vi kommer klokken halv ni på morgenen, at Ap omtrent gjemmer Frps medlem i formannskapssalen fra klokken halv ni til klokken ti, og at Ap kommer ut med Frps medlem omtrent bare for å få henne til å stemme. Og uten at jeg får prate med henne. Det gjør meg vondt, sier Berg.

La Ellinor være i fred

Likevel oppfordrer Berg folk til å la Ellinor Nilsen være i fred. Nilsen fikk nemlig gjennomgå i sosiale medier etter at fadesen var et faktum.

– Hun har det ikke godt, og man skal ta vare menneskene i maktkampen. Det er fritt opp til henne om hun stiller i kommunestyret på mandag, eller om hun ikke stiller, og vi får ordføreren, sier Berg.

Frps Ronny Berg mener mandagens forestilling er uverdig.

– Jeg hadde hatt en stygg bismak i munnen om jeg måtte bruke andre partimedlemmers stemmer til å sette meg selv inn som ordfører. Ordførerkjedet skal bæres med verdighet, og jeg synes ikke det som har skjedd er så verdig, sier han.

Ronny Berg og Trine Noodt på rådhuset

For den borgerlige siden, med Venstres Trine Noodt og Fremskrittspartiets Ronny Berg i spissen, er det nå viktig å vise alle at de står sammen midt oppi alt det som har skjedd.

Foto: Sara Beate Eira

Avviser at AP har utøvd press

Arbeiderpartiet og ordførerkandidat Monica Nielsen avviser at Ap har ringt rundt for å presse noen i den borgerlige fløyen til å bryte med eget parti.

Monica Nielsen på talerstolen i kommunestyret i Alta

Arbeiderpartiet og ordførerkandidat Monica Nielsen innrømmer ikke noe skittent spill etter spørsmål om de har prøvd å få folk over til blokka deres.

Foto: Gyda Katrine Hesla

– Jeg er ikke kjent med at man har gått ut og prøvd å presse folk til å bytte parti.

– Har dere prøvd å få folk til å støtte dere?

– Det er samtaler mellom partiene i en konstituering og i forkant av den, men noe utover det vet jeg ikke.

Er dette et skittent spill eller er det bare et vanlig spill?

– Jeg oppfatter ikke dette som et skittent spill, det er helt naturlig at det er kontakt mellom partiene etter et valg.

Men det har skjedd ting i kulissene som den forrådte blokka ikke liker og kaller et skittent spill. Representant Kjersti Bang fra Venstre er en av dem som er blitt kontaktet av Arbeiderpartiet i forkant av konstitueringen.

– Jeg kan bekrefte at jeg er blitt kontaktet av flere i Arbeiderpartiet og der dem har spurt om løpet er kjørt. Jeg har også fått bekreftet at dem har kontaktet andre partier. Det er telefonkontakt og tekst, tekstmeldinger.