Ber regjeringen roe ned krigsretorikken

Regjeringens krigsretorikk skaper et dårligere forhold mellom Russland og Norge enn nødvendig.

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth i Troms Arbeiderpartiet mener regjeringen skader forholdet til Russland med sin aggressive retorikk.

Foto: Lars Åke Andersen/frifoto.no / Troms Fylkeskommune

Det skriver fylkesleder i Troms Arbeiderparti Cecilie Myrseth i en pressemelding.

– Et godt naboskap krever lederskap. Når vi blir uenige, krever det klokskap. Regjeringen bruker retorikk som om vi står overfor en russisk invasjon. Det er mangel på virkelighetsforståelse og skadelig for vårt forhold til Russland, skriver Cecilie Myrseth.

Ingen snakker om dialog

Hun viser til at både forsvarsministeren, utenriksministeren og statsministeren brukte store deler av landsmøtetalene sine til å snakke om forholdet til Russland.
– Ingen av dem snakket om dialog eller viste forståelse for folk til folk-samarbeidet vi har etablert i nord. I stedet brukte de mye tid på skremsler og en retorikk som minner om kald krig, sier Myrseth.

Marianne Bremnes

Harstad-ordfører og KS-leder i Troms Marianne Bremnes mener man må fortsette dialogen med Russland. Samtidig syns ho det er viktig å ruste opp forsvarert, nettopp for å avskrekke naboen i øst.

Foto: Martin Mortensen / NRK


Fylkeslederen for Troms mener regjeringen heller må prioritere å ta opp tråden samarbeidet i nord har vært tuftet på i lang tid.

KS for oppbygging

Det er ikke tverrpolitisk enighet om regjeringens retorikk ovenfor Russland, men i Nord-Norge er det samtidig flertall for opprusting av forsvaret.

– Trusselbildet i nord tilsier oppbygging, vi er opptatt av at forsvaret skal bygges opp, sier KS-leder i Troms Marianne Bremnes. Men hun er enig med Myrseth i at man må fortsette Barentssamarbeidets ånd.

– Vi ønsker å ha dialog, og det er viktig at vi fortsetter med den tilnærmingen, sier hun.
Myrseth i Arbeiderpartiet mener man må ha to tanker i hodet samtidig.

– Vi i nord må holde på dialogen, men vi kan ikke være de eneste som gjør det. Det ansvaret må også regjeringen ta, sier hun og legger til

– Det er mest kritisk for oss i nord dersom det gode forholdet mellom oss og Russland ødelegges.