Varselnivået for flomfare er på rødt nivå i Karasjok og Porsanger. Det er ekstreme vannmengder i flere elver. Vannmassene fører til problemer for hus, skoler og annen infrastruktur.
Familien Eieland i Lakselv i Porsanger kommune er totalisolert etter at både hengebrua til huset og veien har rast ut.
Hjemmet deres står trygt, men området rundt er oversvømt.
– Langs elven er det ganske dramatisk. Det har aldri vært mer vann så lenge noen av de gamle folkene her kan huske. Det graver veldig rundt elven, og det renner over inn på jordet, beskriver Børge Eieland.
Må gå over fjellet for å kjøpe mat
Mandag ettermiddag ble det også innført ferdselsforbud på Klemetstadveien. Dette er den eneste bilveien i retning Lakselv for familien.
– Hvordan er mulighetene for å komme seg hjemmefra nå?
– Det er vanskelig, det går an å bruke båt, men det er ikke så fristende sånn som elven er nå. Det går én vei inn hit, og i starten ble den oversvømt og stengt. Så er det sprekker i veien og fare for ras. Hvis dette varer lenge kommer vi til å ta på oss ryggsekken og gå over fjellet. Det er eneste måten å komme seg ut på, sier Eieland.
Til tross for at det kan ta lang tid før de kan benytte seg av veien igjen, ser Børge positivt på situasjonen.
Veien til matbutikken innebærer nå én kilometer kjøring og en 45 minutter gåtur over fjellet - hver vei.
– Vi klarer oss. Vi har jo strøm og vann. Det eneste er at vi må gå for å kjøpe mat, men for oss er ikke dette et problem. Det bor jo andre folk her som kanskje trenger hjelp, men det ordner seg nok.
Familien må benytte hjemmekontor og hjemmeskole. Det går mest i naturfag og gym, for da kan de sykle rundt og se på vannet.
Han sier barna tar situasjonen etter forholdene bra.
– Det er nok litt skummelt samtidig som det er veldig fascinerende, det synes vel både barna og vi voksne. Det er trist med de store skadene, men så er det også fascinerende å se de store kreftene i sving. Og det har jo aldri før vært så mye vann før. Flom er det hvert år, men nå er det helt ekstremt, sier Eieland.
– Grusomt
Et steinkast unna familiens hus står Laila Johansen i vannet med gummistøvler under en gapahuk.
Hun hadde en gapahuk til, men den forsvant mandag med flommen.
– Man jo må bare takle det som kommer så godt man kan, men dette er grusomt, sier Laila.
Hun husker imidlertid flommen i Lakselva i 1996, da flere måtte ro til husene sine.
– Det er ikke like høyt nå, men det har steget mye de siste tre dagene. Det er skummelt hvis dette fortsetter. De som bor nærmest elva har store problemer med å komme seg til husene sine. Vannet flyter jo helt opp til veien, forteller Laila.
E6 stengt
Rødt er Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) høyeste farenivå. Dette innebærer at det går mot en 50-årsflom en rekke steder.
Kommunene Porsanger og Nordreisa melder om større utfordringer og skader. Det er spesielt Lakselv, Skoganvarre og Gaggavatn-området i Porsanger i Finnmark, samt Reisaelva i Nord-Troms som gir utfordringer.
E6 mellom Lakselv og Karasjok holdes fortsatt stengt. Her gjøres det en ny vurdering onsdag. Flere andre mindre veier i Porsanger er også stengt.
For Laila Johansen ble mandagens kjøretur hjem til Lakselv ganske spesiell.
– Jeg kjørte til Karasjok om morgenen, og da var det vann over hjulene. Da jeg skulle tilbake var veien stengt, så jeg fikk hjelp av vegvesenet. Bilen min står fortsatt på andre siden av veisperringa ovenfor Skoganvarre.
Ba om hjelp
Nordreisa kommune opplyser at Reisaelva ligger an til 50-årsflom. I kommunen er det flere boligområder og infrastruktur som ligger utsatt til.
I Porsanger har kommunen henvendt seg til Vest-Finnmark sivilforsvarsdistrikt for å få hjelp, blant annet til å plassere ut sandsekker.
Ordfører Aina Borch sier de ønsket hjelp til å sikre en enebolig som var svært flomutsatt.
Situasjonen rundt huset er imidlertid ikke like kritisk i dag, og kommunen trenger dermed ikke øyeblikkelig hjelp fra Sivilforsvaret.
– Vi avventer situasjonen. Vi vet vi har begrenset med ressurser, og dermed er det ekstremt viktig at vi bruker dem rett, sier Porsanger-ordføreren.
Natt til mandag har Røde Kors bistått med vakthold i et av de mest utsatte områdene.
– Så får vi se hvor mye ressurser de har, hvor lenge de kan hjelpe og når vi eventuelt må koble på Sivilforsvaret, tilføyer Borch.
Arne Moe fikk forespørselen som beredskapsvakt ved Vest-Finnmark sivilforsvarsdistrikt mandag.
Sivilforsvarsadjutanten sier de kan bistå ved behov, men at det å bruke sandsekker er ressurskrevende.
– I veldig mange tilfeller er det enklere å bruke en hjullaster eller tilsvarende for å dumpe fyllmasse. Det er stort sett armer og bein vi kan stille med. En del av vårt tjenestepliktige personell jobber innenfor helsevesenet på grunn av koronapandemien, men vi skal alltids klare å bistå med litt mannskap, sier Moe.
Med en noe redusert avdeling kan det derfor bli aktuelt å be om nabostøtte fra andre distrikter og kommuner.
Vil bare øke
Ifølge NVE er flomtoppen ikke nådd. Vannføringen øker fremdeles i flere elver.
Mandag formiddag har imidlertid Alta kommune blitt nedgradert fra rødt til oransje nivå. Årsaken er at det der ventet kjøligere vær og minkende vannføring de neste dagene.
Porsanger og Karasjok har fortsatt rødt farenivå.
– Situasjonen er omtrent den samme som mandag. Vi ser noe positiv utvikling i enkelte vassdrag, og spesielt i Stabburselva i Porsanger, sier vakthavende flomvakt i NVE, Knut Ola Aamodt.
Samtidig forventes temperaturene å øke igjen når det nærmer seg helgen. Det kan by på store utfordringer, spesielt i de mindre vassdragene.
– En del av vassdragene vil sannsynligvis ta seg litt opp igjen, etter å ha gått ned noen dager først. I de mindre vassdragene der det fremdeles ligger snø kan det bli en ytterligere økning i helgen. De større vassdragene kommer til å ha en forholdsvis stabil vannføring på et høyt nivå, sier Aamodt.
I noen kommuner har det også gått mindre skred. Den siste meldingen gjelder et mindre jordskred i Kvænangen kommune i Troms, som gikk utenfor bebyggelse.
Storflom i nord
Storflommen kom til Finnmark søndag, og har siden utviklet seg. Flere boliger har blitt evakuert og en grunnskole i Alta er stengt.
Vannet har økt mye det siste døgnet i elver i Porsanger, og er fortsatt stigende i Lakselva. Lakselva hadde mandag en vannføring på 307 m³/s i Skoganvarre. Det er 52 m³/s mer enn en femtiårsflom.
I resten av fylket er flomvarselet på oransje nivå. Det samme gjelder indre Trøndelag.
Årsaken til den store flomfaren er stigende temperaturer og store snømengder som smelter.