Ber om hastemøte med Putin

Leder for Greenpeace ønsker å finne en løsning for de 28 aktivistene og de to frilansjournalistene som sitter fengslet i Murmansk.

Ruslan Yakushev

Ruslan Jakusjov fra Ukraina på tiltalebenken ved en distriktsdomstol i Murmansk nord i Russland. Den russiske påtalemyndigheten har begynt arbeidet med å sikte Jakusjov og andre aktivister fra Greenpeace for å ha bordet en russisk oljerigg i Arktis.

Foto: Sergej Esjtsjenko / Reuters / NTB scanpix

Det er Kumi Naidoo, leder av Greenpeace International, som har sendt brev til Russlands president Vladimir Putin.

Til sammen ble 30 personer arrestert av russiske myndigheter i en aksjon den 19. september. Gruppen består av statsborgere fra 18 ulike land.

– Ut fra dine egne uttalelser er det tydelig at du ikke anser de fengslede som pirater, selv om det er hva de er tiltalt for, skriver Naidoo i brevet til Putin.

Anklaget for å være pirater

Arctic Sunrise

Skipet de var ombord i, en isbryter, var i Arktis for å protestere mot prøveboringer den russiske olje- og gassgiganten Gazprom har innledet.

Foto: Igor Podgorny / © Igor Podgorny / Greenpeace

Skipet aktivistene var ombord i, en isbryter, var i Arktis for å protestere mot prøveboringer den russiske olje- og gassgiganten Gazprom har innledet.

Aktivistene ble anklaget for piratvirksomhet, noe som har en strafferamme på 15 år i Russland.

Likevel er det lite trolig at de blir dømt for dette, ettersom president Vladimir Putin har avvist disse påstandene.

Domstol tok avgjørelse

Greenpeace-aktivister siktet for piratvirksomhet i Russland

Russerne anklager Greenpeace for sjørøveri, noe som har en strafferamme på 15 år i fengsel. Russiske myndigheter ønsker å holde på aktivistene i påvente av etterforskningen og en eventuell rettssak.

Foto: Reuters

En regional domstol i Murmansk avgjorde tirsdag at tre av de 30 Greenpeaceaktivistene som er anklaget for piratvirksomhet skal forbli fengslet til rettssaken starter.

De tre, som er russiske statsborgere, hadde bedt om å få slippe ut mot kausjon i påvente av at rettssaken skal starte. Forespørselen ble avvist av den regionale domstolen.

Reagerer på fengsling av fotograf

Ifølge Reuters var det gruppens presseansvarlige Andrei Allakhverdov, skipets lege Yekaterina Zaspa, samt frilansfotografen Denis Sinyakov som fikk prøvd anken sin tirsdag.

340 store medier i Russland, det russiske journalistforbundet og Murmansk journalistlaget har skrevet et felles brev til påtalemyndighetene hvor de krever at fotograf Denis Sinjakov skal bli løslatt.

Erklæringen har så langt ikke gitt noen resultater.

I går arrangerte fengselsmyndighetene i Murmansk besøk til fengselet for lokale journalister. Journalistene fikk ikke mulighet til å snakke med aktivistene, men kunne ta bilder fra lignende celler.

Det har kommet kritikk fra aktivistene over at de ikke får drikke vann når de ønsker, ikke får ringe slektninger og hevdet at det er videokamera på toalettene, noe russiske myndigheter har avvist.