Hopp til innhold

Ber medlemmene om å ikke fly med Norwegian

LO anbefaler sine medlemmer ikke å bruke flyselskapet Norwegian mens det er i konflikt med sine ansatte.

gerd Kristiansen i Harstad

LO-leder Gerd Kristiansen besøker fagforeningsseminar i Harstad 2. mars.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Vi skal i alle fall vise vår sympati, både med å gi de ansatte i Norwegian støtte, men også være tydelige på at vi ikke vil bruke slike selskaper, som ikke respekterer arbeidslivets spilleregler, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun informerte om LOs anbefaling da hun snakket med medlemmene sine på et fagforeningsseminar i Harstad i dag.

Kristiansen mener det ikke passer seg for medlemmene å bruke et selskap i konflikt.

70 piloter i streik

I dag ble det kjent at ledelsen i Norwegian har sendt ut en e-post til ansatte som flyr fra flere flyplasser i Skandinavia, at de ikke kan bruke egenmelding ved sykdom, men må ha legeerklæring fra første dag.

Flygeledelsen både i morselskapet og i det norske datterselskapet skal ifølge e-posten mistenke aksjoner med ansatte som melder seg syke.

På lørdag ble 70 Norwegian-piloter tatt ut i streik. Søndag var sykefraværet i selskapet dobbelt så høyt som en vanlig dag.

Avlyste tur til Estland

Alf Edvard Masternes

Alf Edvard Masternes er hovedtillitsvalgt for FLT i Statens Vegvesen.

Foto: FLT

Allerede før anbefalingen kom fra LO-lederen, valgte et LO-forbund å avlyse planer på grunn av konflikten i Norwegian.

30 tillitsvalgte fra Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) i Statens vegvesen skulle denne uka reist til Estland for et tredagers kurs. De skulle fly med Norwegian.

– Vi oppfatter Kjos sin flytting av mannskaper mellom datterselskapene som streikebryteri. Det er godt mulig at ingen av våre flyvninger er berørt av dette, men vi ville ikke reise med et selskap som driver streikebryteri, sier Alf Edvard Masternes, hovedtillitsvalgt for FLT i Statens vegvesen.

De brukte helga til å få råd og ta avgjørelsen. Tillitsvalgte fra hele landet skulle deltatt på kurset, og Masternes sier de fleste er positive til avlysningen.

Han er glad for utspillet fra LO-lederen, og sier at det viser at FLT tok en riktig avgjørelse med å avlyse.

– Vi synes det er synd at det oppfordres til boikott. Hvis kundene flykter fra Norwegian, vil det til slutt gå ut over arbeidsplassene i konsernet, også arbeidsplassene til LO og YS sine egne medlemmer. Vi synes det er rart at de ikke innser at de selv er med på å undergrave medlemmenes arbeidsplasser ved å oppfordre til boikott, sier Lasse Sandaker-Nielsen informasjonssjef i Norwegian i en epost til NRK.