Hopp til innhold

Det danske forsvaret bryter milliardavtale med renholdsgigant – Ber Norge gjøre det samme

Flere i Forsvaret mener Norge bør gjøre som Danmark og si opp avtalen med renholdsselskapet ISS etter flere år med det de mener er dårlig renhold.

Døde dyr i kjelleren på Porsangmoen

SKITTEN: Synet av døde dyr møtte ansatte i Forsvaret ved innflytting på Garnisonen i Porsanger tidligere i år. Det er en av flere lokasjoner i Forsvaret der ISS har ansvar for renholdet.

Foto: Tipser

Slitasje, mugg, sopp og døde dyr. Ansatte i Forsvaret som slutter og dårlige arbeidsforhold for renholdere.

Renholdet ISS har stått for i det norske Forsvaret har fått krass kritikk.

Også i Danmark har renholdet blitt kritisert. Nå bryter danskene samarbeidet på grunn av manglende service, melder Forsvarets forum.

– Det er bra at de går til det skrittet. Det er områder i Norge med samme forhold, så jeg mener Forsvaret absolutt bør vurderer å gå i samme retning.

Det sier leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens Bernhard Jahren.

– Vi har medlemmer som har bodd på kvarter der det skal være renhold fra ISS, men det ikke har blitt levert på flere år.

På disse stedene har soldatene fått utplassert vaskeutstyr og vært nødt til å stå for renholdet selv, ifølge Jahren.

Jens Jahren

IKKE GODT NOK: Leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) Jens Bernhard Jahren tar til ordet for å enten skrote kontraktene med ISS eller stille mye strengere krav.

Foto: Befalets Fellesorganisasjon

Flere har sagt opp ISS

Det var i 2014 at renholdet i Forsvaret ble anbudsutsatt. I dag har ISS kontraktene ved en rekke lokasjoner, med noen unntak.

Forsvarsdepartementet sa opp kontrakten i 2019 fordi de mente renholdet på departementets kontorer var dårligere enn lovet.

Også i Indre Troms sa Forsvaret opp kontrakten med ISS etter flere klager. Spisesalen på Skjold leir måtte blant annet stenge ned i en periode på grunn av dårlig renhold.

– Vår oppfatning er at de ansatte i ISS har arbeidsforhold Forsvaret ikke bør være kjent av. Da må det enten stilles strengere krav i kontraktene, men det vil ha en kostnad. Eventuelt terminere kontraktene og gå tilbake til at ansatte i Forsvaret har renholdet, sier Jahren.

– Men har ikke renholdet blitt bedre etter alle tilbakemeldingene ISS har fått?

– At det har blitt veldig mye bedre er ikke et inntrykk vi sitter med. Vi har fortsatt rapporter på store mangler, særlig på kvarter der de ansatte bor, sier Jahren, og trekker frem Sessvollmoen på Romerike og Andøya som eksempel.

Mener vaskinga ikke har blitt bedre

Han får støtte av leder i NTL Forsvaret, Stina Hassel.

– Alt som kunne gå galt, har gått galt i denne konkurranseutsettinga. Renhold er en sentral oppgave i forsvarssektoren som bør gjøres av egne ansatte, sier hun.

Stina Hassel

SLUTTER Å RAPPORTERE: Leder i NTL Forsvaret, Stina Hassel, sier ansatte heller bruker tida på å gjøre renholdet som ikke har blitt gjort, enn å melde ifra.

Foto: NTL Forsvaret

Det har blitt rapportert inn færre avvik om svært mangelfullt renhold det siste året.

– Men om det skyldes at folk har gitt opp å rapportere, eller om det har blitt bedre, er vanskelig å si.

I Danmark skal renholdet ut på ny anbudsrunde.

Men Hassel mener renholdet i det norske forsvaret må tas tilbake i offentlig regi. Det samme har Arbeidstakerorganisasjonene (ATO) tatt til orde for. Arbeiderpartiet har også sagt at renholdet må utføres av Forsvaret selv.

– Når ansvaret splittes opp, sånn som i Forsvaret, øker vedlikeholdskostnadene fordi de som vasker ikke har samme ansvarsområde og plikt til å informere om hvor det er slitt, sier Hassel.

– Ikke aktuelt å si opp avtalene nå

Kommunikasjonssjef i ISS, Tonje Næss, er gjort kjent med kritikken av renholdet.

– Vi opplever at vi har god dialog med Forsvarets logistikkorganisasjon og jobber kontinuerlig for å sikre at vi har gode leveranser til Forsvaret.

Tonje Næss

HAR KONTRAKTENE: Kommunikasjonssjef i Forsvaret Tonje Næss sier samarbeidet med FLO er godt.

Foto: Norwegian

Hun viser til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) for ytterligere kommentar om kontrakten.

Seniorrådgiver Hans Meisingset der sier at det per nå ikke er aktuelt å si opp noen av avtalene Forsvaret har med ISS og at renholdet i de områdene ISS er leverandør har fungert bra i lang tid.

– I avtaleområde Hålogaland (med tjenestestedene Andøya, Bjerkvik, Evenes, Harstad, Ramsund, Sortland og Trondenes) var det noen problemer ved oppstart på ny kontrakt i vinter. Dette har bedret seg, sier han.

Meisingset sier forsvarets logistikkorganisasjon har lagt til rette for at brukere og leverandør melder inn avvik. FLO forholder seg til de registrerte avvikene og følger opp for å sikre god leveranse. Hvorvidt folk lar være å rapportere er det vanskelig å uttale seg om.

– Dersom leverandøren ikke leverer i henhold til kontrakt vil FLO vurdere sanksjonsmuligheter, og i ytterste konsekvens vurdere om det er grunnlag for å si opp kontrakten, sier Hans Meisingseth.