– Det tar bare en halvtime å sykle på jobb

Trafikken står i stampe over Sandnessundbrua i Tromsø om dagen. Grønn Hverdag mener folk må la bilen stå.

Trafikkaos

Trafikken fra Tromsøya over til Kvaløya sto bortimot stille mandag ettermiddag.

Foto: Petter Strøm

– For et normalt sprekt, voksent menneske vil jeg anta at det ikke tar mye mer enn en halvtime å sykle fra Kvaløysletta til sentrum. Det klarer de fleste av oss. Det paradoksale er jo at vi trener mer på treningssentret enn noensinne, men samtidig skal vi kjøre til jobb, sier Svein Gunnar Karlstrøm, regionleder for Grønn Hverdag region Nord.

På grunn av veiarbeid på Sandnessundbrua satt flere tromsøbilister i går ettermiddag i kø i opp mot én time for å komme seg fra sentrum til Kvaløysletta.

Et metallokk som er lagt på brua i forbindelse med vedlikehold, gjør at bilistene setter farten ned på vei over brua. Dette vil trolig også føre til en del køer i ettermiddag.

Natt til torsdag skal Statens vegvesen skråskjære metallplaten, så den skal bli lettere å kjøre over.

Vil premiere syklister

Selv om køene denne uka er lengre enn normalt, mener Karlstrøm det er på sin plass å påpeke at flere enn i dag kunne vurdert alternative reisemåter til jobb.

Han viser til at det å sykle til jobb hver dag kan være et bra supplement til, eller erstatning for, å trene på treningssenter.

En undersøkelse sykkelbyen Tromsø har gjennomført, viser at rundt halvparten av beboerne i kommunen har en sykkelavstand til jobb på 20 minutter eller mindre.

– Bedriftene bør bli flinkere til å premiere dem som sykler til jobben. For mange vil det dessuten være en besparelse å sponse syklende ansatte framfor å betale for dyre parkeringsplasser, mener Karlstrøm.

Kjører alene

Flertallet av dem som kjører til og fra Kvaløya er alene i bilen.

Karlstrøm oppfordrer blant annet flere til å begynne med samkjøring, siden flesteparten av de reisende enten skal til Breivika eller sentrum.

– Ta en runde i nabolaget og spør. Det sitter kanskje litt langt inne hos folk, men det er jo både sosialt og billigere, sier Karlstrøm.

Svein Gunnar Karlstrøm

Svein Gunnar Karlstrøm oppfordrer folk til å prøve å ta bussen til og fra jobb før de bestemmer seg om de skal bruke bil til jobb.

Foto: Petter Strøm

Kommer ikke unna køene

De faste bussrutene fra Kvaløya går hvert kvarter i rushtiden. I tillegg kjører egne busser direkte til både sentrum og Breivika, hvor universitetet og sykehuset ligger. nbsp;

I tillegg er det bygget et nytt kollektivfelt deler av veien.

– Men bussen må jo kjøre jo stå i samme kø som bilene over brua, sier markeds- og informasjonssjef i Troms fylkestrafikk, Lars Sigurd Eide.

Han mener befolkningen i Tromsø er flinke til å bruke bussen. I hvert fall deler av befolkningen.

– Menn under 40 bruker buss. En nasjonal trend viser at folk som går fra studenttilværelse til arbeidslivet slutter å benytte kollektivtransport.

Eide mener at flere avganger ikke har noe å si på bruken av buss, og at de heller ikke har anledning til å øke antall avganger.

– Det er både snakk om penger og kapasitet. I rushtiden er det meste av mannskap og busser opptatt. Vi kan heller ikke øke bemanningen de periodene om morgenen og på ettermiddagen, for så å la sjåførene sitte og vente når trafikken går ned midt på dagen og på kveldene.