Benytter politiets telefonnummer til svindel: «Hei, det er fra Microsoft»

Politiet i Vadsø har sett seg nødt til å sperret telefonnummeret sitt for inngående samtale etter at det trolig er misbrukt av svindlere.

Telefonsvindel

Svindlere ringer opp norske folk og sier at de representerere Microsoft.

Foto: Petter Strøm / NRK

Politiet mottok tidligere i dag mange telefoner fra folk i hele Norge som fortalte at de var blitt oppringt fra 78 95 54 65, et nummer som tilhører Vadsø politistasjon.

Men politiet har ikke ringt til disse personene. Det viser seg imidlertid at det trolig er nettsvindlere som utgir seg for å være fra den amerikanske programvaregiganten Microsoft.

Dette skapte tidligere i dag stor trafikk på politiets sentralbord.

– Da påvirket det arbeidet vårt ganske mye. Men nummeret er nå stengt for inngående samtaler så det er en slutt på det nå, sier lederen av operasjonssentralen i Øst-Finnmark, Bjørn Tormod Syversen.

Gebrokkent engelsk

De fleste oppringningene kom mellom klokken 11 og 12 i formiddag. Personer som har besvart det innkommende anropet forteller at det svares på gebrokkent engelsk av dame eller mann.

– Disse utgir seg for å være fra Microsoft eller lignende. De blir da bedt om å gjøre noe med sin egen datamaskin. Dette kan antagelig være et forsøk på svindel, forteller Syversen.

Politiet råder folk til ikke å besvare anrop fra dette nummeret, og ber folk om ikke å ringe tilbake. Skulle man ta telefonen, må samtalen bør brytes umiddelbart.

Politiet undersøker nå hva som kan være grunnen til at politiets telefonnummer brukes.

– Vi prøver også å finne ut hvem som står bak dette, forteller Syversen.

Utbredt svindelform

Telefonsvindel, der man kan oppleve å bli oppringt fra noen som utgir seg for å være fra Microsoft, har de siste årene blitt en vanlig gjenganger. Det har vært vanlig at det er utenlandske telefonnummer som svindlere ringer fra.

NRK Østfold omtalte i fjor historien om Svein Hansen som trodde han fikk hjelp av Microsoft til å fikse dataen sin. Samtidig stjal svindlerne 33.000 kroner fra kontoen hans.