Hopp til innhold

Tjener penger på det andre gir til kua: – Heller whisky enn dyrefôr

Da en skotte så at Benjamin brukte bygget sitt som fôr til husdyrene, fikk han kjeft. Nå lager han whisky av den, noe som er en fin ekstrainntekt for et trangt landbruksbudsjett.

– Han skotten sa at det var misbruk. Så jeg spurte hva han mente det skulle brukes til. Da sa han at det helt klart ville bli en fantastisk whisky, sier Benjamin Hykkerud.

Bonden på Heimdal gård i Alta mener det er viktigere enn noensinne å ha flere ben å stå på, ettersom det er kvoter og tak for produksjonen innenfor melk og kjøtt.

Men å få til å dyrke bygg i Finnmark, var det ingen som hadde særlig tro på.

Bortsett fra han selv.

– Før krigen dyrket de bygg i Alta og ellers i Finnmark. Møllesteiner har det vært på flere av gårdstunene her. Så at det historisk har vært mulig å dyrke bygg her, det er sikkert, sier bonden.

Flere bønder her i landet trenger nye alternativ for å øke inntekten. Å bruke bygget til whisky ble Benjamin sin løsning.

– Det er små marginer på det meste. Vi så selv bondeopprøret, og det kom ikke ut av ingenting. Økonomien i landbruket er nokså presset. Da er det veldig kjekt å lande på en fot med noe som kan være lønnsomt, sier Hykkerud.

Oversiktsbilde fra Heimdal gård i Alta.

Benjamin Hykkerud motbeviste alle da han klarte å dyrke bygg – i Finnmark.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Frustrerte bønder

Bondeopprøret var en reaksjon fra landets bønder mot statens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Bøndene mente tilbudet var en hån og at de tjente så lite at det nesten kunne regnes som dugnad.

I regjeringsplattformen, eller Hurdalsplattformen, til den nye Ap-Sp-regjeringen, står det at de vil legge en plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet.

Dette skal de gjøre ved å i fremtidige jordbruksoppgjør blant annet ta hensyn til hvor mye bøndene faktisk tjener istedenfor hvor mye inntekten har økt med tiden.

Verdens nordligste destilleri

Men Hykkerud får ikke til å lage whisky selv.

Derfor trenger han hjelp fra verdens nordligste destilleri: Aurora Spirit Distillery AS i Lyngen i Nord-Troms.

Daglig leder, Tor Petter Christensen, ble nysgjerrig da han fikk høre om byggavlingen til Benjamin i Finnmark.

– Nå skal mye av dette ligge på fat en god del år, men vi vet allerede nå at selve råvaren er god, sier han.

Christensen mener det er noe ekstra med kornet fra Finnmark.

– Det er noe veldig unikt. Det har med midnattssolen, jordsmonnet og temperaturene å gjøre. Det kan ikke gjenskapes noe annet sted på jorden enn akkurat her, sier han.

I tre år har destilleriet laget en testproduksjon av byggkornet fra Finnmark.

Hykkerud og Christensen smakte på de edle dråpene for første gang i sommer.

– Et religiøst øyeblikk, sa Christensen.

– Det var en smakfull opplevelse. Nydelig, sa bonden fra Finnmark.

Benjamin Hykkerud og Tor Petter Christensen.

Benjamin Hykkerud og Tor Petter Christensen er begge over gjennomsnittet interessert i whisky.

Benjamin Hykkerud smaker på sin whisky for første gang.

Benjamin Hykkerud smaker på sin byggwhisky for første gang.

Benjamin Hykkerud var svært fornøyd med byggwhiskyen sin.

Bonden var tilsynelatende svært fornøyd med smaken.

Aurora Spirit i Lyngen, verdens nordligste destilleri.

Spritproduksjonen til Aurora Spirit Distillery AS er basert på ingredienser fra Nord-Norge, for eksempel ulike typer bær og korn.

Tønnene med whisky inne hos Aurora Spirit i Lyngen.

Tønner med sprit inne hos Aurora Spirit i Lyngen.

Som far, så sønn

Hjemme i Alta er det nå sønnen Vegard som har tatt over driften av gården.

Hittil er det pappa Benjamin som har styrt med kornproduksjonen.

Sønnen Vegard ser likevel at dette kan bli et spennende og kanskje inntektsbringende supplement i gårdsdriften.

– Jeg tror det er enda viktigere i dag at vi som gårdbrukere ser mulighetene hver dag. Det er det som er fremtiden for å overleve, sier han.

Vegard Hykkerud ser på korndyrkingen som et stort pluss.

– Veien videre sammen med Aurora tror jeg blir kjempespennende. Det er en god samarbeidspartner å gå inn i fremtiden med, sier den nye bonden av Heimdal gård i Alta.

Vegard og Benjamin Hykkerud.

Sønnen Vegard (t.v.) viderefører gjerne bygg- og whiskyproduksjonen som pappa Benjamin satte i gang.

Foto: Kai Erik Bull / NRK