Hopp til innhold

Greenpeace-aktivister og Pussy Riot benådet

Russlands president Vladimir Putin har benådet de to fengslede Pussy Riot-aktivistene samt 30 Greenpeace-aktivister.

RUSSIA-GREENPEACE/ Videographer Kieron Bryan of Britain, one of the 30 people who were arrested over a Greenpeace protest at the Prirazlomnaya oil rig, reacts as he is released on bail from prison in St. Petersburg

Den britiske videojournalisten Kieron Bryan er en av de 30 som ble arrestert i Russland. Dette bildet er tatt da han ble sluppet ut av fengsel i St. Petersburg.

Foto: STRINGER / Reuters

Russiske medier melder at president Vladimir Putin har benådet de to fengslede Pussy Riot-aktivistene samt 30 Greenpeace-aktivister. Men Greenpeace tviler på opplysningen.

I forbindelse med feiringen av 20-årsjubileet for Russlands grunnlov, har Putin tirsdag gitt amnesti til flere politiske fanger, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– For å feire den russiske grunnloven, benådes flere fanger, deriblant de fengslede Greenpeace-aktivistene og medlemmene av Pussy Riot, sier Vladimir Osetjkin, som har ledet arbeidsgruppen som har utredet betingelsene for amnestiene.

20.000 fanger

Lederen for Kremls menneskerettsråd, Mikhail Fedotov, bekrefter opplysningene. Ifølge ham omfatter amnestiet 20.000 fanger, som enten blir løslatt eller får sine straffer redusert.

Men Greenpeace sier de ikke har fått noen bekreftelse på at aktivistene er benådet.

– Vi tviler på denne opplysningen, dette er bare et rykte. Vi tror det bare er snakk om et utkast som er sendt til nasjonalforsamlingen Dumaen, sier Åshild Lahn i Greenpeace Norge til NTB.

Kausjon

Nadezjda Tolokonnikova

Aktivisten og Pussy Riot-medlemmet Nadezjda Tolokonnikova (23).

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

De 30 Greenpeace-aktivistene, som kommer fra 19 ulike land, ble pågrepet i september mens de aksjonerte mot en russisk oljeplattform. I november ble de løslatt mot kausjon, men siktelsene mot dem ble opprettholdt og de har ikke fått lov å forlate Russland.

Pussy Riot-aktivistene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina soner en straff på to års fengsel for å ha kritisert Putin. Ifølge Osetjkin vil de bli satt fri rundt årsskiftet.

Ifølge nettstedet The Voice Project , bekrefter mannen til Tolokonnikova opplysningene om at de to Pussy Riot-aktivistene vil bli løslatt.

– Vi har fått det bekreftet fra Kreml og myndighetene. Men vi vet ennå ikke når de vil bli satt fri, sier Pjotr Verzilov. Også Russia Today bekrefter på sin nettside opplysningene.

Det har også blitt spekulert på om den tidligere oljemagnaten og Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij kunne bli satt fri, men det er foreløpig ikke kjent om han er blant dem som omfattes av amnestiet. (©NTB)

Greenpeace

Greenpeace-aktivist Ana Paula Alminhana Maciel fra Brasil i fengslingsmøtet i St. Petersburg tidligere i år.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters