Celine (14) fant død elg på Senja – vinteren kan ha skylda

Jegerne er spente på hvilke konsekvenser den lange og snøtunge vinteren i Nord-Norge har fått for elgbestanden. I helga oppdaget Celine Storøy og turfølget det som kan være et eksempel på noen av utfordringene elgen har hatt i år.

Død elg på Senja

DØD ELG: Den døde elgen ble funnet i Første Kapervann på Senja denne helga. Jan Oddvar Eriksen i Senja ettersøksring tror den kan ha gått gjennom isen.

Foto: Privat

– Jeg ble overraska, for det så ut som at elgen hadde ligget ganske lenge i vannet, sier 14 år gamle Celine Storøy.

Sammen med familien var hun på telttur i helga, da de kom over en død elg liggende i Første Kapervann på Senja i Troms.

Familien konkluderte med at elgen mest sannsynlig hadde vært der siden i vinter.

– Den delen som var over vannet hadde ikke så mye hår, mens den delen som lå under hadde det. Jeg syntes litt synd på elgen, sier Storøy.

Jan Oddvar Eriksen i Senja ettersøksring tror den døde elgen kan være et resultat av den tøffe vinteren i Nord-Norge.

Celine Storøy

Celine Storøy (14) var på tur med familien, da de fant en død elg på Senja.

Foto: Privat

Må avlive kalver

I vinter ble det slått snørekord flere steder i Troms og Finnmark. Det har konsekvenser for elgen, og særlig i Midt-Troms. I Indre Troms var snømengdene så store i mars at instrumentene ikke klarte å måle hvor mye snø det var.

– Det har vært en veldig hard vinter her i Nord-Norge, og særlig i Midt-Troms, sier Jan Oddvar Eriksen.

Verst har det gått ut over elgkalvene. Så langt i år har ettersøksringen vært nødt til å avlive seks kalver, fordi de ikke hadde fått nok mat.

Eriksen frykter at flere elgkalver har måttet bøte med livet som følge av matmangel gjennom vinteren

– Det har vært enorme snømengder, og det fører til at elgen ikke finner mat. De svakeste har da dødd. Det har ikke vært en normal vinter her, men helt ekstreme forhold, sier Eriksen.

Elgkalvene som ble født i fjor, har heller ikke kunnet gå etter mora i vinter. Eriksen sier de får vite hvordan det har gått med bestanden til høsten.

– Elgbestanden har fått seg en liten knekk, men hvor stor den er vet man ikke før jaktsesongen starter. Vi elgjegere er veldig spente på hvordan bestanden ser ut nå.

Når det gjelder elgen Celine Storøy og familien fant, tror Jan Oddvar Eriksen den har gått gjennom isen, og ikke kommet seg opp igjen.

– Det skjer ofte, men denne vinteren har isen vært veldig dårlig fordi det har kommet så mye snø, så det er lettere å gå gjennom. Vi lar den ligge når det ikke er snakk om drikkevann, så får naturen ta seg av det, sier Eriksen.

Seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Christer Moe Rolandsen, tror ikke den harde vinteren vil få alvorlige konsekvenser for elgbestanden i Nord-Norge på lang sikt.

Død elg på Senja

Den snøtunge vinteren har konsekvenser for elgen, som ikke finner mat.

Foto: Privat

Høyere dødelighet

– Du kan få år der det er høyere dødelighet, særlig for fjorårskalvene. Det kan også gå utover kondisjonen på de voksne elgene, og dermed også kalverekruttering, fordi mødrene greier ikke å produsere like mye kalv, sier Rolandsen.

Christer Moe Rolandsen, NINA

Seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, Christer Moe Rolandsen, sier elgbestanden i Troms har økt de siste 20 årene.

Foto: Norsk institutt for naturforskning

Som eksempel trekker han frem vintre på 90-tallet, for eksempel i 1996, da det var økt dødelighet og lav kalverekruttering i Troms som en følge av en snørik vinter. De siste årene har elgbestanden økt i Nordland og Troms, mens det har vært nedgang på nasjonalt nivå.

Rolandsen sier bestanden tar seg raskt opp, så lenge det ikke er mange harde vintre på rad. Han er ikke bekymra for bestanden, men sier det kan få konsekvenser for jaktsesongen.

– Hvis det har vært en tøff vinter, kan det bli færre kalver å jakte på og færre ungdyr enn det ellers ville vært. Det er kanskje noe man må ta høyde for under jakta. Samtidig har det aldri blitt felt så mye elg i Troms som i de siste 5–6 årene. Dette forteller at man i fylket som helhet har en historisk høy elgbestand.