Skredekspert: – Et under at det ikke skjer flere ulykker

På to år har seks snøskuterførere omkommet i skredulykker i Nord-Norge. Skredekspert Bjørn Michaelsen mener det er et under at det ikke har skjedd enda flere ulykker.

Eksperter frykter flere skredulykker med snøskuterførere.

I dette snøskredet omkom en 21 år gammel mann fra Alta lørdag.

Lørdag omkom en 21 år gammel mann fra Alta i en snøskredulykke i Kviby. Han er den siste i rekken av snøskuterførere som omkommer i skredulykker.

Skredekspert Bjørn Michaelsen

Skredekspert Bjørn Michaelsen i Alta frykter flere skredulykker med snøskuterførere.

Foto: Kai Erik Bull

Skredekspert Bjørn Michaelsen ønsker ikke å uttale seg om den konkrete ulykken, men er skremt over de mange skredulykkene hvor skuterkjørere er involvert.

– Jeg tror nok man må ta enda mer innover seg farene ved skuterkjøring i bratte heng, sier skredekspert Bjørn Michaelsen fra Alta.

Ber folk være forsiktige

Den unge mannen som omkom i helga er en del av en urovekkende statistikk. Hele seks snøskuterførere har mistet livet i snøskred i Nord-Norge de siste to årene.

Nå ber politiet om at folk er forsiktige når de ferdes i skredutsatt terreng:

– På generelt grunnlag skulle vi ønske at folk utviste betydelig større aktsomhet når de ferdes i fjellet, sier regionlensmann i Alta, Øyvind Lorentzen.

Etterlyser bedre holdninger

Bjørn Michaelsen fra Alta har holdt flere kurs om snøskred for folk som ferdes i fjellet.

Han er bekymret for utviklingen blant skuterførere i Nord-Norge i dag.

– Holdningene til mange er at det går som oftest bra. Det å kjøre i skredutsatt terreng er ikke lovlig, og dermed blir det en hysj hysj-sak. Men jeg følger litt med og får høre historier om hva som foregår, og det er et under at det ikke skjer flere ulykker enn de som har vært de siste årene, sier han.

Fortsatt stor skredfare

Fortsatt meldes det om betydelig snøskredfare i store deler av Nord-Norge. Norges vassdrags- og energidirektorat ber derfor folk holde seg unna skredutsatt terreng.

Politiet vet fortsatt ikke årsaken til ulykken i helga, eller om følget på åtte personer kjørte på lovlig skuterløype:

– Det er litt for tidlig å si noe om. Men det kan tyde på at snøskuteren til han som omkom har utløst skredet, sier Øyvind Lorentzen.