Kom over rotter på offentlig lekeplass:– Veldig ekkelt

Olav Børtveit oppdaget rotter på en kommunal lekeplass i Tromsø sentrum da han nylig tok med barna hit.

Rotter i Prestenggata i Tromsø

Olav Børtveit ble svært overrasket da han oppdaget rotter på en lekeplass i Tromsø sentrum med barna sine i forrige uke. De kom så nær som én meter fra lekestativene.

Foto: Privat

Tromsø-beboeren Olav Børtveit tok med seg familien til lekeplassen i Prestenggata i Tromsø i forrige uke.

Etter at hans to år gamle tvillinger hadde lekt ivrig i lekestativene en stund fikk Børtveit øye på en diger rotte som pilte over lekeplassen.

– På det nærmeste var den én meter unna lekestativene. Det var veldig ekkelt, og vi og de andre barnefamiliene på lekeplassen dro ganske raskt etter at vi oppdaget rottene. Det er absolutt ikke slik det skal være på en kommunal lekeplass, sier han.

Olav Børtveit

Olav Børtveit har ikke opplevd rotter på offentlige lekeplasser i Tromsø tidligere.

Foto: Privat

Børtveit forteller at det sto mange utildekkede søppelposer ved siden av søppelcontainerne på lekeplassen.

Peter og Iben

De to år gamle tvillingene Peter og Iben Børtveit Rostad var ikke i fysisk kontakt med rottene på lekeplassen (Bildet er tatt ved en tidligere anledning).

Foto: Privat

– Disse hadde trolig tilkalt seg rotter. Offentlige lekeplasser skal være fristeder for barn. Rotter og søppel utgjør ikke noe godt lekemiljø.

Børtveit er usikker på om det var én eller flere rotter ved lekeplassen, men så i alle fall én rotte flere ganger.

Kommunen: – Uakseptabelt

Småbarnsfaren forteller at rottene forsynte seg av søpla, og løp inn i et hull i døra på et hus ved lekeplassen. De løp også ned i kjelleren på branntomta ved siden av. Børtveit tror flere rotter holder til her.

Selskapet Sentrum Park Tromsø AS eier Prestenggata 28 og 30, der rottene løp inn. Nummer 30 er en branntomt. Kommunen har tildelingsrett på Prestenggata 28.

Øystein Nermo, avdelingsdirektør for Byutvikling i Tromsø kommune, sier det er helt uakseptabelt med rotter på kommunale lekeplasser.

– Helsemessig er det sannsynligvis også høyst uforsvarlig, og må for alle del unngås. Rotter på kommunale lekeplasser i sentrum har ikke vært noe problem før, det er første gang jeg hører om dette, sier han.

Rotter i Prestenggata i Tromsø

Søppelkassene i gata var overfylte da Børtveit og familien var her. De så rottene løpe til søppelposene.

Foto: Privat

Åpne avløpsrør

Ulf Hansen, avdelingsleder for kommunens boligkontor, sjekket lekeplassen tidligere denne uka. Han mener rottene mest sannsynlig kommer fra åpne avløpsrør på branntomta.

– De bør tettes igjen, noe huseier har ansvar for. Lekeplassen så fin ut da jeg var der. Søpla var ryddet opp, og jeg så ingen rotter, sier han.

Trond Fredriksen, daglig leder i Sentrum Park Tromsø AS, sier at han ble opplyst om at det var sett rotter i området mandag kveld.

Lekeplass i Prestenggata i Tromsø

Rottene pilte inn i den grønne døra til huset til høyre. Huseier har tatt tak i problemet, men påpeker at rottene muligens også kommer fra andre hus i kvartalet.

Foto: Privat

– Vi tok tak i saken så raskt vi kunne, og har engasjert en vaktmester til å se om dette er et problem Sentrum Park Tromsø kan gjøre noe med. Stammer rottene fra selskapets eiendommer vil vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å få de vekk. Det er rotter mange steder i byen, som oftest har det sammenheng med søppel, sier han.

Børtveit har ikke opplevd rotter på lekeplasser i Tromsø før.

– Men ifølge kjentfolk som bor i nærheten av lekeplassen har det visstnok vært et problem her.