Bekymret for å miste ambulansefly i Finnmark

Kommunelegen for Lebesby og Gamvik, Jan Eggesvik, mener Finnmark vil få en langt dårligere akuttberedskap enn resten av landet dersom et jetfly skal erstatte et ambulansefly.

Ambulansefly på Bodø lufthavn. Lufttransport sitt fly.

FINNMARK KAN MISTE SLIKT FLY: Ambulansearbeidere på Bodø lufthavn ved et ambulansefly av propelltypen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Helse Nords ønske om å erstatte ett av ambulanseflyene i Finnmark med et jetfly, stasjonert i Tromsø, har skapt stor bekymring i Finnmark.

Kommunelege i for Lebesby og Gamvik, Jan Eggesvik, mener Finnmark vil få dårligere beredskap enn resten av landet dersom Helse Nord får gjennomslag.

– Ambulanseflyene vi bruker er en viktig del av helsetjenesten vår. Ankepunktet er at når de nå fjerner et av disse flyene i Alta og erstatter dette med et jetfly i Tromsø, så blir responstiden forlenget. Jetflyet ikke kan lande på småflyplasser, som er et flertall av flyplassene vi har i dag, sier han.

Han har over 30 års erfaring som lege i Finnmark, og mange år som leder for ambulanseflyene i fylket.

Kjøllefjord

Jan Eggesvik er kommunelege i Lebesby og Gamvik kommune. Her er det 34 mil til nærmeste sykehus og tre fjelloverganger som kan bli stengt om vinteren.

Foto: Stian Strøm / NRK

Tre ambulansefly

I Finnmark er det i dag tre ambulansefly i beredskap, to er stasjonert i Alta, mens ett står i Kirkenes. Det ene flyet i Alta har i dag kun dagberedskap.

Det er dette flyet Helse Nord ønsker å bytte ut med et jetfly stasjonert i Tromsø.

Eggesvik mener Finnmark trenger dagens løsning.

– Man må tenke på det faktum at i Kjøllefjord er det 34 mil til nærmeste sykehus med tre fjelloverganger som ofte er stengt om vinteren. Helse Nord sier vi først må bruke ambulansebil eller båt. Båt har vi ikke, og med en slik distanse, så sier det seg selv at ambulansefly i vårt område er våre ambulansebiler, sier han.

Helse Nord har invitert til informasjonsmøte i september, men ønsker ikke å stille til intervju. Tidligere har de sagt at det blir bedre beredskap i fylket.

Ambulansefly på Bodø lufthavn. Lufttransport sitt fly.

ET SLIKT FLY KAN FINNMARK MISTE: (Bildet er tatt i annen anledning; ambulanseflyarbeidere på Bodø lufthavn).

Endret behov

Ifølge stortingsrepresentant for Høyre, Frank Bakke-Jensen, har transportbehovet endret seg. Økningen i transport mellom de store flyplassene, er noe man tar bedre unna med jetfly.

Men stortingsrepresentanten mener Helse Nord må si mer om responstid.

– Det vi må spørre oss er om er om endringene i tjenesten gjør at vi får et dårligere tilbud eller et bedre tilbud. Jeg mener vi må forlange det siste, og det mener Helse Nord vi får, sier han.

Må si stopp

Nå må Finnmarks befolkning få beholde den beredskapen som er, sier Eggesvik

– Nå må man si stopp og unne oss de to flyene og det ene på dagtid. Noen ganger i en akutt-tjeneste, må man leve med at man ikke utnytter flyene maksimalt hele tiden. Det gjør man ikke med ambulansehelikopter eller ambulansebiler. Man må heller akseptere dette og si at Finnmarks befolkning skal ha dette på grunn av de forholdene vi bor og lever under, sier han.