Bekrefter E.coli-smitte

Den tre år gamle jenta på UNN har en variant av E.coli.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)
Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

Det er nå bekreftet at den tre år gamle jenta som ligger på isolat på Universitetssykehuset i Tromsø, er smittet med en variant av E.coli-bakterien.

Det skriver kommuneoverlege Trond Brattland i Tromsø i ei pressemelding.

Det er ikke meldt om nye tilfeller av sykdommen så langt.

Jenta ble lagt inn på sykehuset mandag med mistanke om hissig E.coli-infeksjon. barnehagen til jenta er åpen og ingen andre er foreløpig smitta.

- Tilstanden til jenta er stabil og ikke livstruende, opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge.

Leter etter smittekilden

Representanter for helsevesenet og Mattilsynet sitter nå i møte for å avgjøre om det skal tas prøver i matbutikker i Tromsø. Undersøkelser som er gjort hittil, har ikke avslørt smittekilden.

Vær oppmerksom

EHEC er en variant av bakterien E.coli. De fleste former for E.coli er ikke farlige for mennesker og utgjør en stor del av den normale bakteriefloraen i tarmen til mennesker.

EHEC finnes i tarmen hos drøvtyggere og smitter vanligvis gjennom forurensete matvarer. Den kan også smitte gjennom direkte kontakt med dyr, eller mellom mennesker.

Infeksjon med EHEC gir ofte først vanndig diare etterfulgt av blodig diare. Hos barn under fem år kan tilstanden utvikle seg til hemolytisk uremisk syndrom som går ut over nyrene og blodets evne til å levre seg. De fleste som får denne sykdommen blir helt friske, men i enkelte tilfeller er sykdommen dødelig.

Kommunelegen ber folk være oppmerksomme på sykdommen og kontakte leger dersom et barn får blodig diare.