Hopp til innhold

Bedre enn fryktet ved havaristen

Nå skal eksperter granske området.

Petrozavodsk

Mannskapet på tolv kom uskadd fra havariet ved Bjørnøya mandag morgen.

Foto: KV "Svalbard"

Det kan se ut som det har vært begrensa skader på fuglelivet på Bjørnøya etter forliset av det russiske fryseskipet mandag.

Kystvakta har onsdag observert lekkasjer av diesel og olje ved havaristen ”Petrozawosk”.

- Det har i dag vært bedre vær enn på ei stund. Det har gjort at vi har fått mannskap fra kystvaktskipet ”Harstad” i land ved havaristen. Befaringen viste at stein har perforert babord skuteside mot maskinrom og lasterom, og at fartøyet er betydelig skadet. Fartøyet er også i konstant bevegelse på grunn av sjøgangen. Det er diesel- og oljelukt ved havaristen. Men det er ikke diesel på sjøen, noe som tyder på at dieselen har fordampet eller løst seg opp i sjøen, sier informasjonsrådgiver i Kystverket, Pål Are Lilleheim til NRK.

Sender eksperter til området

- Er dyre- og fuglelivet rammet?

- Det har vært observert skadet sjøfugl, og det skal vi undersøke nærmere, sier han.

Onsdag ettermiddag skal en gruppe ornitologer og andre eksperter fraktes med helikopter fra Svalbard og til havaristedet.

- Dette er ei miljøfaglig gruppe som skal observere og vurdere de miljømessige konsekvensene etter havariet. Men mye tyder på at det etter forholdene ser bra ut i området, avslutter informasjonsrådgiveren.

Lilleheim sier at forholdene rundt havaristen gjør arbeidet svært vanskelig.

– På grunn av stein- og issprang, samt rasfare i fjellsiden ansees det som uforsvarlig å gå om bord fartøyet for prøvetaking og aksjonering. Dette gjelder generelt for å foreta seg noe på og i nærheten av havaristen.