Hopp til innhold

Barnevernet brøt loven fem ganger

Fylkesmannen i Finnmark er knusende i sin kritikk av barnevernet i Porsanger.

Fylkeslege i Finnmark, Karin Straume

Fylkeslege Karin Straume gir barnevernstjenesten i Porsanger knusende kritikk i sin tilsynsrapport.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Fylkesmannen i Finnmark opprettet tilsynssak mot barnevernet i Porsanger etter at en far ble fratatt datteren – til tross for at tingretten gav han omsorg for barnet.

Tilsynet avslører fem brudd på lov om barnevernstjenester, gjennomgående sviktende saksbehandling og mangelfull dokumentasjon.

– Barnet har tapt et år skolegang som følge av det som har skjedd, og er utsatt for mye press og stress. Hun sliter fortsatt med det, og det vil nok ta lang tid før hun er tilbake der hun skal være, sier faren til NRK.

Maktesløs mot barnevernet

Mer enn 10 måneder har Fylkesmannen i Finnmark brukt på å utrede klagen på barnevernstjenesten i Porsanger.

I tillegg til at tingretten gav faren omsorg for barnet, konkluderte to sakkyndige rapporter med at han var best skikket til å ta seg av datteren. Likevel ble barnet hentet av barnevernet.

–Det er helt utrolig at man skal kunne bli utsatt for slike ting. Man føler seg maktesløs og uten rettigheter. Til syvende og sist er det barnet det går ut over, forteller faren.

Fem brudd på loven

Nå har Fylkesmannen konkludert med at Porsanger kommune har brutt loven om barneverntjenester fem ganger i denne saken.

– Det er alvorlig når vi avdekker ting som sår tvil om at barnets rettigheter er ivaretatt, sier fylkeslege Karin Straume.

Fylkesmannens rapport peker også på gjennomgående sviktende saksbehandling, samt mangelfull skriftlig dokumentasjon på faglige vurderinger som er lagt til grunn for ulike vedtak.

Ble fratatt datteren tross at tingretten gav han omsorgen

Faren – som ønsker å være anonym – utelukker ikke at saken vil få rettslige etterspill for Porsanger kommune.

– Vi har behandlet saken, nå er det opp til kommunen å vise hvordan de skal innrette seg for at slike ting ikke skal skje igjen.

– Er det vanlig at dere avdekker feil som dette?

– Dette er en stor og komplisert sak med flere uheldige forhold. Vi har opplevd lignende forhold andre steder, men kanskje ikke så mange avvik i samme sak, sier Straume.

Vurderer rettslig etterspill

Assisterende rådmann i Porsanger Helge Nicolaisen sier de har mottatt Fylkesmannens tilsynsrapport og tar den til etterretning.

– Vi har fått rapporten og er nødt til å sette oss inn i saken, og det vil barnevernstjenesten gjøre. Nå vil vi bruke tiden frem til fristen til å gi et godt svar til Fylkesmannen, sier Nicolaisen til NRK.

For faren som ble fratatt sin barn, så er det ikke sikkert at denne saken

– Jeg ser ikke bort fra at det vil kunne bli aktuelt med et rettslig etterspill som følge av det som har skjedd, sier han.